Friday, 31 October 2008

Artikel lama

keratan akhbar 13/7/2007....

ruangan forum utusan malaysia dimana komen sangkunang selepas kekalahan malaysia 5-1 kepada China dalam saingan Piala Asia telah disiarkan.

saje je,
nak up cerita lama

Thursday, 30 October 2008

Jati Diri ???

oleh : Sapix
30 Oktober 08

Thread pilihan (harimaumalaya.com)
Perdebatan tentang jati diri rakyat Malaysia di stadium...

Soalan;
Adakah wajar skiranya kita sbagai pnyokong bolasepak MALAYSIA memakai jersi team laen smasa mmberikan skongan kpda MALAYSIA?? contohnya, smasa MALAYSIA Vs CHELSEA di shah alam aritu..ak rse skit mta r ble tgk org2 kte pkai jersi CHELSEA..ini mnunjukkan mreka tdk support bola sepak tanah air.. -marsteenagers
.........................................................................................................

Jawapan pilihan;

1. Pendapat peribadi : tak wajar
Pendapat umum: terpulang kepada mereka kerana mereka menggunakan wang sendiri untuk membeli jersi tersebut..
Oleh kerana itulah Harimau Malaya diwujudkan...untuk mengembalikan semangat sayangkan pasukan negara lebih daripada pasukan luar... -ultramanzye

2. mungkin diorg rasa berbelah bagi kot...diorg pn fan chelsea...hahaha...amek contoh kalo team EPL yg korg sokong datang cni, msti rasa berbelah bagi gak...mesti rasa nk pkai jersy diorg...tp yg pnting HATI tetap pada Malaysia... -keypadlock_rimaumuda

3. x wajar lgsg, diorg tu org mane? klu btol2 org malaysia mesti ada jersi malaysia, alaar stakat rm30 jual kt stadium pn dh ok, nk buat ape beli jersi chelsea rm 200 lbh tp bila tanya jersi malaysia xde, ape ni? korg org mane? i.c malaysia gak, blagak poyo jd fan chelsea, chelsea dtubuhkn taun brape pn x tau nk poyo, stakat sokong chelsea masa stat abramovic beli club tu baik x payah, x kisahla nk sokong chelsea ke liverpool ke, yg penting jersi malaysia gak kebanggaan rakyat negara, banggalah pakai jersi malaysia drpd bangga pakai jersi yg ada nama ronaldinho kt blkg baju tu, harimau malaya.com ni pn patut adakan kempen beli jersi malaysia. renung2kn n slmt bramal. -ijoy83

4. sebelom world cup 2002, pasukan brazil mengadakan perlawanan persahabatan dengan malaysia di stadium bukit jalil.
tp yg paling menyakitkan hati aku,
ada laa sekumpulan penyokong berwajah nusantara, bertubuh asia, dan berkata-kata dalam bahasa melayu terkinja-kinja melompat kegirangan sambil mengibar-ngibarkan bendera brazil
orang2 yg mengibarkan bendera asing tu sedarkah?
kita orang malaysia mengibarkan bendera brazil...
x pernah terpikir ke,
ada x orang brazil yg sudi mengibarkan bendera kita??????
ada orang luar sudi pegang jalur gemilang kita?
pikirkan - sapix

5. Nak bandingkan chelsea vs malaysia mcm kurg seswai je. Chelsea tu kelab.
tp lwn brazil mmg tak patut r pkai jersi brazil, sbb brazil tu mmg lawan kita, negara kan.
aku pon serba salah gk nk pkai jersi pe mase game chelsea tu. akhirnye, untuk adil, jersi malaysia kaler biru!!
Baju je biru, hati malaya.. lagipon time tu fan excited giler tgk malaysia main beb..
pakai jesi chelsea pon, smangat sokong malaysia time attack.
wassalam.. - peq

6. bagi aku...dengan memakai jersey malaysia ini adalah satu langkah pertama yang mampu melonjakkan semangat player...kalau player masuk stadium..skali stadium penuh ngan fan yang pakai jersey malaysia dan berjiwa malaysia....tapi palayer takkan tau kalau korang kata dalam jiawa korang tetap malaysia...ini semua akan memberi kesan keatas motivasi player secara tak langsung...so pendirian aku tanpa kompromi - shutup

7. topik yang bagus..aku dah lama hairan bin ajaib dgn rakyat malaysia...apa nak jadi
Malaysia lwn Manchester ke...Malaysia lwn skolah kebangsaan arau ke...malaysia lwn brazil ke...malaysia lwn kilang papan Lee ke...bagi aku jersi yang patut di pakai adalah jersi Malaysia...takde langsung bab berbelah bagi nih...
Sebab ape team EPL suka dtg Asia? terutama Asean, hong kong etc...sebab diorang tau fan based kat sini ramai n ramai yang akan support team diorang bila g stadium...inilah satu bentuk penjajahan baru yg kita x sedar...
Bagi aku...aku dilahirkan di Perlis Malaysia...maka aku hanya ada 2 team yg aku sokong sampai mati...Perlis dan Malaysia...kalau aku berhabis duit beli jersey ke pegi stadium ke amik cuti keje semuanye bebaloi sebab puas dapat menyokong pasukan tanah kelahiran aku!
Kalau aku sokong Manchester United ke Chelsea ke Bayern Munich ke...ape aku dapat? apakah kelab2 boleh mendatangkan rasa bangga dalam hati aku? adakah kelab2 ni bagi surat ucap terima kasih kat aku? Bukan x boleh sokong...sokonglah team mane pun yg korang suka...tp jgn lah sokongan tu melebehi sokongang korang terhadap malaysia?
Ini pendapat peribadi...x ditujukan kpd sesiape pun...
Negaraku...Tanah Tumpahnya Darahku...Rakyat Hidup Bersatu dan Maju...
- al-tasnim

pendirian adalah hak peribadi. fikir-fikirkan.....

Wednesday, 29 October 2008

Tuesday, 21 October 2008

Langkahan Bergaya Menuju Jaya

Oleh : Sapix SangKunang,
21 Oktober 08


Persaingan peringkat kumpulan untuk Pestabola Merdeka 08 sudahpun tamat. Malaysia melangkah ke separuh akhir dengan langkahan yang amat bergaya. Tundukkan Nepal 4-0, membelasah Awang Hitam Sierra Leone 4-0, dan mengajar Afganistan 'how to play football' 6-0.
dengan 3 kemenangan besar ini, Malaysia menerajui kumpulan A dengan 9 mata, 14 jaringan dan masih mengekalkan rekod bersih gawang tidak dibocori.

Namun, kemenangan bergaya ini masih belum mampu menutup mulut pengkritik-pengkritik setia pasukan negara yang tidak putus-putus mengeluarkan kata-kata 'bernas' mereka tidak kira apa jua keadaan, menang atau kalah, masih setia bersama skuad kebangsaan untuk mengkritik!

jika Malaysia kalah, semua sudah sedia maklum, yg kritikan diterima setinggi gunung kinabalu, melepasi sempadan keamanan, menjangkaui garisan cakerawala. ingatkan sudah menang pujian yg mendatang dan mengganti tempat. rupa-rupanya tidak sesekali. kritikan masih datang.
jika kalah dikatakan kita pasukan lemah, bodoh, macam budak sekolah dan bermacam gelaran. sudah menang dikatakan pula menang nasib, menang atas padang hodoh, menang dengan pasukan bawah umur, lawan tidak hantar pasukan utama, dan lawan dari pasukan yang bertaraf rendah.

abang oi! kita ingat kita ni pasukan bertaraf tinggi ke? nak tunggu kita tumpaskan Brazil dulu baru nak puji ke? tp jangan risau laa peminat setia. kita menang lawan pasukan bertaraf tinggi pun masih ada yg mengkritik. imbas kembali perlawanan malaysia menentang chelsea beberapa bulan lepas. kita kalah 2-0. ramai yang kata chelsea tidak main bersungguh2. apa yg x bersungguh??? kalo x bersungguh xdenye si Deco tu shoot kat keeper kita macam torpedo, xdenye si scholari tu marah2 kat player die. xdenye dia blame mcm2 lepas abis game.kenapa x sengih je??

berbalik pada soal taraf. kita ingat kita punye ranking sangat hebat ke berbanding pasukan yang datang? ukur baju di badan sendiri laa. meh nak tunjuk, kalo saudara saudari pengkritik rajin2kan diri tgk web FIFA ranking, tgk dimana malaysia.
dalam sistem ranking tu dia buat 4 page. page 1 memang otai bolasepak dunia, 2 pun diisi negara2 yg kerap keluar masuk piala dunia dan kejohanan2 utama benua masing2. page 3 bertaraf sederhana dan pasukan kita berada di page 4 dan terakhir. untuk pengetahuan semua, pasukan2 yg dijemput menyertai pestabola kali ni, kebanyaakkannya diisi oleh team di page 4. kecuali Sierra Leone di page 3 berkedudukan 133 dunia.
sampai x apa yg dimaksudkan?

x? ok, tidakkah anda berbangga selapas malaysia berjaya mengatasi negara2 yg setaraf ni? lihat dalam2 brader.lihat dalam-dalam. ini membuktikan yg kita sudahpun improve berbanding mereka dan kita dalam proses mencari lorong melepaskan diri dari kelompok page 4. berdasarkan perlawanan kumpulan pestabola kali ni. kita sudah berjaya. jika 2 3 tahun lepas, menentang negara2 setaraf pun, kita semput, kali ni kita x semput lagi.

jika brader-brader pengkritik ke stadium menyaksikan sendiri corak permainan malaysia sepanjang pestabola, nyata sudah nampak perbezaannya. pemain kini sudah memiliki apa yg dikatakan 'football sense'.. jika anda peka dan perhatikan, 2 3 tahun sebelom ni, corak permainan malaysia amat membosankan dengan larian2 perlahan dan taktik mengebom sering digunakan. mengebom merujuk kepada pemain yg suka sepak x tentu hala tanpa target yg khusus. jika diperhatikan juga, pemain posisi defender pada masa dulu hanya berpegang pada nama posisinya iaitu defend. defend je, bola datang sepak, bola masuk buang, bola mari lagi tummm, sepak je keatas nuu.. pandai-pandai laa stirker cari bola sendirik.keje aku dah setel...
tp sekarang tidak. defender malaysia pada hari ini bukan saja bertindak sebagai defend their area, tp defender sebagai feeder. maknanya, tugas mereka sebenarnya memudahkan tugas pemain tengah untuk menyediakan umpan berguna untuk dimanafaatkan oleh striker. itu yg aku nampak hari ini. kemunculan pemain pertahanan seperti aidil zafuan, asrarudin putra yang memiliki kepantasan larian kebijaksanaan kawalan serta ketenangan membuatkan barisan hadapan kita lebih senang mencetak gol.
malaysia menuju bolasepak moden.
InsyaAllah.....

moga2 malaysia mampu bergelar juara sekali lagi tahun ni.
zzzzzzzzzzzz, lain kali cerita lagi.

Monday, 20 October 2008

Thursday, 16 October 2008

Ada yang bertanya, kenapa ???


oleh : Sapixx 16 Oktober 08

Pasukan Kijang Emas, Kelantan sudahpun memulakan pra musim kempen Liga Malaysia 2009 dengan kejutan dan berita2 sensasi.Bagai mengamuk demi mengubat kedukaan musim lepas selepas gagal ke Liga Super, pasukan bolasepak LIga Perdana Kelantan di bawah teraju Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa menyuntik harapan baru buat kelantan dengan termeterainya kontrak barisan bintang dibarisi Khalid Jamlus (perak), Daudsu Jamaluddin(johor fc), Norfarhan Mohamad(pdrm), dan bekas kapten malaysia bwh2o, Ahmad Azlan Zainal(perak) dan seorang lagi pemain tengah kebangsaan yang juga bekas pemain perak & selangor bakal menyertai kelantan sedikit masa lagi.
Walaupun berita perpindahan sensasi ini sesuatu yang amat ditunggu2 peminat setia bolasepak kelantan, tetapi tidak semua yg berkata begitu. masih ada segelintir peminat yang mempersoalkan pengambilan pemain luar dan berpendapat adalah x macho kalo menang dengan pemain luar. mereka juga mempersoalkan tahap kesetiaan dan keikhlasan perjuangan pemain luar berbanding anak negeri.
Namun penulis percaya majoriti peminat bolasepak kelantan menyokong perpindahan sensasi ini. mungkin yang menentang itu adalah peminat yg ketinggalan zaman dan tidak mengikuti perkembangan bolasepak arus perdana yang sudahpun menjadi satu industri pada hari ini.

berikut petikan kata2 peminat yg menyokong langkah pembaharuan oleh kelantan dan menolak faktor anak negeri atau orang luar sebagai penyumbang kejayaan;

"HOK MANO SO DEMO NOK.. MENE PIALA DGN ORE LUAR KO XMENE2 PIALA GUNA LOCAL PLAYER...

KAWE NAK MENE PIALA... ORE NEGERI MANO XKISOH.. LAGI PN NI ZAMAN PROFESIONAL.. KALU NOK LOCAL PLAYER MAIN NEGERI SENDIRI.. KITA BALIK ZAMAN SEMI-PRO... KO GUANO...
"-priceles


"KAWE SOKONG DEMO...

KITO KENO TGK ZAMAN LA JUGOK &^$@#...
MENANG PIALO MALAYSIA...
OGHE XKIRO DOH GUNO PEMAIN ASAL KELATE KO DOK...
TGK SELANGOR...
KEDOH...
BUKEY SMUO PEMAIN2 DIO PAKA PEMAIN ASAL NEGERI SDIRI..
APO2 POWN..
LU PIKIR LA SDIRI! =)" - Amer Keyrick


"loni zamey profesional.
team mano bijok mengurus,
bijok cari pemain,
hok tu laa yg berjayo.

ambik player lua x bermakno kito pinggirkan anok negeri.
anok kelate masih ado tempat daley team. bukenye 25 oghe pemain kito tu oghe lua blako.

so lagi,
memandangkan pengurusan baru kito ni banyok pitih,
keno guno laa kelebihan tu.

kawe stuju kato priceles tu,
hok mano menentang kemasukan player luar tu x teringin ko nok tgk kito meney pialo.
tok teringin ko tgk sek2 kelate hok rama di kolo lumpo penuh stadium di luar kelate main.
x teringin ko nok tgk oghe2 kelate blarok rama2 gi bukit jalil final piala malaysia.
x teringin ko nok tgk oghe kelate kumpul lagi rama2 di air kale chepo tu sambut wira2 kelate wak kelik piala malaysia.

impak daripada kemasukan pemain bintang ko kelate tu loni napok doh.
kelate koho soho.
bulih kato hari2 sok koba wak masuk berita kelate.
ado harapan jadi pasukan elit supo kedoh, selango.

kalu dulu gak,
masuk sok koba jugok.
pasa gapo???
gaji x baya,
gaji tunggok,
pemain protes...
puah doh kito duk zamey tu.
lamo sangat doh kito kenal kelate kito ni sebagai pasukan x ganah. main bola x sedak...

loni laa masa untuk kito buktikan.
loni maso untuk kito gegar malaysia..

kawe sdiri pun banggo,
bilo jupo saing2 oghe luar.
dukkecek bola kecek pasal team kelate skali.

dulu kalu kecek pasa bola gak,
kawe duk denga crito oghe jah laa x leh nok crito pasa team sdiri..

kawe harap kelate mampu merangkul pialo musim baru nih.
buke staket satu pialo.
sapuh blako hok ado kat malaysia ni.
supo selangor wak mulo,
supo kedoh wak mulo.
" - sapixx

apa-apa pun, ini zaman bolasepak profesional dan bolasepak berkembang pesat dari hari-hari. jual beli pemain dijadikan industri di negara-negara eropah yg mana bakat yg dikurniakan dijadikan sebagai produk untuk diperdagangkan.
jadi anak negeri atau tidak, kesetiaan, keikhlasan, bukanlah satu persoalah besar kerana di era profesional ini pemain harus bijak memasarkan pakej yang mereka ada agar periuk nasik mereka terus berasap !

sekian dari Sapixx, Kelate Dot Net

Monday, 13 October 2008

PESTABOLA MERDEKA 2008

oleh : Sapixx
13, Oktober 08..

Piala keagungan negara, Pestabola Merdeka kembali. Piala yang diilhamkan oleh Perdana Menteri pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman pada tahun 1957 ini merupakan piala bolasepak tertua di Asia malah lebih lama dari Piala Kofederasi Bolasepak Asia (AFC Nation Cup) sendiri.

Pelbagai kenangan, suka duka, pahit manis, serta memori indah menyusuri zaman bersama-sama kemegahan piala ini.

Hasrat utama Tunku melancarkan kejohanan ini adalah untuk hadiah kemerdekaan Malaya dan memberitahu dunia bahawa Malaya sudah merdeka dan berdaulat disamping merancakkan lagi bolasepak di Asia yang pada masa itu tidaklah semegah hari ini. Pada masa itu Malaya merupakan antara kuasa bolasepak utama Asia kerana Malaya adalah antara negara yang diperkenalkan permainan bolasepak oleh penjajah British.

Pestabola Merdeka suatu ketika dahulu pernah menghimpunkan pasukan-pasukan ternama seperti Korea dan Jepun yang mana pada masa itu juga mereka seringkali 'kecut perut' bila berhadapan dengan Malaya/Malaysia.

Bukan mahu mengungkit, tapi sekadar terkenang cerita2 lama betapa prestijnya Kejohanan Pestabola Merdeka pada masa lampau.

Memasuki era 90-an, Pestabola melalui pasang surutnya. kejohanan ini pernah beberapa tahun, ditiadakan mungkin kerana alasan, kewangan dan prestasi semasa skuad Malaysia. Tahun 1989 merupakan tahun pertama Pestabola ditiadakan diikuti dengan tahun 1990. Tahun 1991, Pestabola kembali ke padang tetapi tahun berikutnya ditiadakan kembali. Malaysia menjulang kejuaraan apabila Pestabola Merdeka diadakan semula pada tahun 1993 dengan menewaskan Korea. Seperti yo-yo, Pestabola menyepi pada tahun 1994 dan diadakan semula pada tahun 1995. Bermula 1996, Pestabola ibarat dikuburkan apabila 4 tahun berturut-turut menutup gelanggang. Sudah lama berehat, Pestabola Merdeka sudah semakin dilupakan dalam kalendar kejohanan jemputan antarabangsa.


Memasuki era millenium, Pestabola kembali menemui peminat setia bolasepak negara. Tahun 2000 dan 2001 membuka padang, tetapi kembali sunyi untuk 4 tahun berikutnya..

Sehinggalah pada tahun 2006, Pestabola Merdeka kembali dengan azam untuk mengkonsistenkan penganjuran dan mengembalikan kembali keagungan kejohanan tertua ini. Tahun 2007 menyaksikan kejohanan ini hampir2 dibatalkan atas alasan kewangan dan penajaan. Mujurlah, FAM diselamatkan oleh Kerajaan Negeri Selangor melalui Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) untuk menjadi penganjur sekaligus menyaksika Malaysia menjulang kejuaraan sesudah 14 tahun Piala Pestabola tidak berada bersama pasukan kebangsaan Malaysia.

Tahun ini, Pestabola kembali. menjanjikan cabaran yang lebih getir buat pasukan Malaysia. Kejuaraan mesti dipertahankan. Tutup mulut2 yang mengatakan kemenangan tahun lepas adalah nasib semata2. Biarlah nasib, biarlah kebetulan, MENANG tetap MENANG !

buktikan bahawa Malaysia sentiasa boleh !!!

Senarai Pemain untuk Pestabola Merdeka 2008

Goalkeepers: Mohd Helmi Eliza, Badrulzaman Abdul Halim, Syed Adney Syed Hussein

Defenders: S. Subramaniam, Mohd Asraruddin Putra, Norhafiz Zamani Misbah, Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak, Mohd Daudsu Jamaluddin, Irwan Fadzli Idrus

Midfielders: Mohd Ashaari Shamsuddin, Muhammad Shukor Adan, Mohd Khyril Muhymeen Zambri, Mohammad Hardi Jaafar, Azi Shahril Azmi, Mohd Amirul Hadi Zainal, Faderin Kadir

Strikers: Mohd Zaquan Adha Abdul Radzak, Mohd Safee Mohd Sali, Mohd Nizaruddin Yusof, Indra Putra Mahayuddin, Hairuddin Omar


Pasukan...


KUMPULAN A (Stadium MBPJ Kelana Jaya )

MALAYSIA
SIERRA LEONE
NEPAL
AFGHANISTAN


KUMPULAN B ( Stadium Shah Alam )

MYANMAR
MOZAMBIGUE
BANGLADESH
VIETNAM

Sunday, 12 October 2008

AZAN.........


Subhanallah. ..
Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan
melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan
Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.'
Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan
kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta.
Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang
dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah
S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.
Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa
antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.
Belumpun laungan Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula
di-Malaysia.
Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas
Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.
Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar
dibarat India.
Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka
masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.
Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di-Afghanistan dan Muscat.
Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka
masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman,
Kuwait dan Iraq.
Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur
Atlantik.
Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke
pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.
Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini
sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu
sembahyang, tidak putus-putus.
Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!

Monday, 6 October 2008

setelah lama.....


lamenye x mengepost......
rindu jugak nak menaip tp masa + keadaan x mengizinkan.
banyak masalah, esaimen, pastu wayarless rosak..huhuu, dah jarang main intenet.

semenjak dua menjak ni banyak perkara dan isu-isu yg berlegar dalam kepala. rasa nak nulis... politik x yah cakap laa, terlalu banyak mende yg nak dipikirkan. tp baik x yah pikir wat sakit kepala. x nak pikir pun susah jugak sebab memang aku akan pikir.espesialy tentang masa depan negara.. kita rakyat, kita berhak menentukan hala tuju negara. auk boleh cakap sebab aku dah berhak untuk memilih,huhuu...

umno, pas, pkr, dap, hindraf, lompat parti, peralihan kuasa, rebut jawatan...banyak tul!
lain kali laaaaaa.............

lupa tang tu jap, lupakan politik jap. aku nak cakap pasal bola laa.

liga super musim 09, pestabola merdeka, piala aff suzuki 09, kembar negeri sembilan ke eropah.

satu persatu....

liga malaysia 09 bakal membuka tirai x lama lagi. huhuhu, of kos laa aku nak cakap pasal kelantan. tesengih sorang2 tengok berita tan seri nua musa dah berjaya himpunkan pemain dan coach mantap untuk musim baru ni.. coach, peter butler ke kelantan sesudah kegagalan mendapatkan tandatangannya musim lepas. khalid jamlus, ahmad azlan zainal, farhan mohamad, daudsu jamaluddin, che hishamuddin, faizol che noh, wan zaman mustafa... huhuhu, atas kertas kelantan nampaknya antara pasukan yg memiliki barisan mantap ! pasal team lain pulak, pemain2 muda malaysia makin laris ekoran syarat fam yg menutup pintu utk player import... ada pro dan kon nya (dah diceritakan dalam post yg lepas)...
menarik? akmal rizal, indra putra, shukor adan diceraikan selangor bersama bapak mereka, dollah salleh. perak, bakal menghadapi musim yg penuh mencabar ekoran masalah kewangan menyaksikan pemain utama mereka meninggalkan pasukan- khalid ke kelantan, razali umar kandasamy ke perlis, hamsani ke selangor, dan ramai lagi yg khabarnya sudah meleraikan ikatan.

pestabola merdeka...
edisi baru yang agak mencabar bagi malaysia kerana membawa status sebagai juara bertahan. kejayaan taun lepas menjadikan cabaran semakin meningkat taun ni dengan pasukan2 yg mengesahkan penyertaan pun bukannya pasukan2 kerdil rantau ni aje. taun ni ada siera leon, mozambique, selain myanmar yg sememangnya ingin merampas kembali piala pestabola merdeka daripada malaysia.. sesungguhnya misi kali ini agak mencabar kerana pestabola ini juga dijadikan persiapan terbaik malaysia untuk menempuh cabaran di piala aff suzuki (piala tiger sebelom ni) ujung taun 2008 ni. diharapkan jurulatih B Ssatianathan bijak memilih dan menentukan pemain yg bakal menggalas cabaran. bukan pemain yg bijak berpolitik semata2! berita baik juga, pemain malaysia yg berpangkalan di perancis, titus james palani memberi khabar positif yg dia akan pulang ke malaysia untuk piala suzuki nanti. sejauh mana kehebatannya, kita nantikan.

seterusnya....
kisah star kembar negri sembilan- Aidil zafuan dan adiknya zaquan adha mendapat tawaran beraksi dengan kelab bolasepak elit di negara balkan -slovakia. khabarnya kedua-dua pemain ini mendapat perhatian ejen-ejen di liga elit sana untuk dibawa beraksi di liga negara tersebut. well, liga negara tu bukan lah sehebat liga sepanyol atau england, tetapi itulah tapak terbaik sebenarnya untuk pemain malaysia maju tapak demi tapak dalam membina karier bolasepak yg gemilang. park ji sung sendiripun bukan teros ke manchester. tambahan pula, adalah sesuatu yg sukar untuk anak malaysia bermain di england walaupon katalah kita ada sorang pemain yg gila babi hebat. kerana ranking negara kita masih jauh dari tangga top70, yg mana jika terkeluar dari senarai tu, sukarlah dapat permit kerja...

dah.......