Monday, 29 November 2010

Brendan Gan | Masa Depan Malaysia?

Brendan Gan, pemain Liga Australia berusia 22 tahun ketika ini sedang beraksi bersama kelab professional negara itu, Sydney FC. Dilahirkan di Australia tetapi bapanya, adalah rakyat Malaysia dilahirkan di Negeri Sembilan.

Khabar dari laman sosial, Facebook menyatakan yang beliau berminat untuk mewakili pasukan kebangsaan Malaysia seandainya mendapat tawaran. Kata sumber utusan;

Selain itu, Azzuddin berkata FAM mempunyai perancangan untuk berjumpa wakil Brendan Gan, 24, yang difahamkan berminat mewakili Malaysia di pentas antarabangsa sekiranya diberikan peluang.

''FAM akan usahakan dalam masa terdekat menemui Brendan, namun ia perlu mendapat makluman Jawatankuasa Teknikal terlebih dahulu dan mendapat perkenan Presiden, Sultan Ahmad Shah.

''Banyak perkara perlu kami teliti terlebih dahulu seperti profil dan laporan prestasi Brendan sebelum kami mengemukakan tawaran bermain bersama skuad kebangsaan, '' katanya.

Profil, laporan, prestasi????
Sudah sah la dia ni bagus, kalo dia tidak bagus mestilah dia ada kat Malaysia sekarang ni. Main dengan Felda United atau Sinar Dimanja Maisarah FC.

PERATURAN

Mengikut undang-undang FIFA, seseorang pemain bolasepak profesional layak bermain untuk negaranya, negara kelahirannya, atau negara kelahiran ibu atau bapanya.

Seseorang pemain profesional juga layak bermain di sebuah negara lain melalui proses naturalisasi atau proses pengurniaan kerakyatan oleh kerajaan kepada pemain tersebut.

Pemain layak mewaliki negara baru dengan syarat, pemain tersebut masih belum mewakili sesebuah negara dalam mana-mana perlawanan antarabangsa kelas A. Sekiranya pemain tersebut mewakili negara untuk perlawanan peringkat umur (contohnya bawah 19 tahun), pemain tersebut masih layak mewakili negara baru.

Dalam kes Brendan Gan, beliau layak terus untuk beraksi dengan Malaysia selagi beliau masih belum mendapat Cap bersama skuad kebangsaan Australia.

NATURALISASI SINGAPURA
Di rantau Asia Tenggara, Singapura merupakan negara yang aktif mengimport pemain dari luar negara untuk dinaturalisasikan kedalam skuad kebangsaan mereka. Pemain-pemain yang dinaturalisasikan Persatuan Bolasepak Singapura ini sebenarnya tiada kaitan langsung dengan Singapura, sama ada ayah, ibu, atuk atau nenek. Mereka sebenarnya diberi kerakyatan oleh kerajaan Singapura untuk membolehkan mereka bermain dengan Singapura. Contohnya, Daniel Bennet dari England, Shi Jiayi dari China dan Aleksander Duric dari Yugoslavia.

YOUNGHUSBAND DI FILIPINA
Jika Malaysia berjaya mendapatkan khidmat Brendan Gan, proses kemasukan Brendan ke dalam pasukan kebangsaan Malaysia SAMA SEKALI tidak menyerupai tindakan Singapura. yang nyata menggunakan jalan pintas. Kaedah yang bakal digunapakai oleh kita mungkin akan menyamai proses yang dilakukan oleh Filipina ketika membawa masuk pemain muda Liga Inggeris ke dalam skuad kebangsaan mereka.

Philip Younghusband dan James Younghusband mulanya adalah pemain skuad Akedemi Chelsea. Kedua-dua beradik ini adalah rakyat kelahiran United Kingdom tetapi ibu mereka adalah rakyat kelahiran Filipina. Kewujudan mereka berdua dikesan oleh penggemar 'game Football Manager', lantas menghubungi Persatuan Bolesepak Filipina. Pihak Persatuan tidak menuggu lama, dan kini Younghusband bersaudara adalah pemain skuad kebangsaan Filipina.

PEMAIN ASING DALAM SKUAD GARUDA
Persatuan SepakBola Indonesia khabarnya kini sedang mengesan 46 orang pemain berdarah Indonesia yang kini sedang beraksi di Liga Belanda. Hasil pencarian, 3 orang pemain kini sudah sah menjadi milik Indonesia, Sergio van Dijk, John van Breukeling dan Irfan Bachdim.
2 daripadanya dikhabarkan bakal memperkuatkan cabaran Indonesia untuk Piala AFF /Suzuki Diember nanti.

MASA DEPAN MALAYSIA
Andai benar kesudian Brendan pulang ke Malaysia, FAM seharusnya bertindak cepat. Jangan berulang kembali kes Shaun Maloney, pemain kelahiran Sarawak yang layak bermain untuk Malaysia. Tapi kini sudah menjadi milik Scotland sesudah pemain itu mendapat aksi kelas A bersama skuad kebangsaan Scotland.

Kepada FAM, bawa pulang Brendan secepat mungkin dan teruskan berusaha menghubungi darah-darah Malaysia yang lain yang khabarnya kini 2 orang berada di Liga Jepun, dan beberapa nama lagi di Liga Championship Inggeris...

Sunday, 28 November 2010

Medan Maruah atau Pengalaman?

Beberapa hari lagi, Skuad Harimau Malaya akan memulakan misi getir untuk menjinakkan Sang Garuda di Stadium Bung Karno.

Bertandang ke bumi Indonesia, Jurulatih K. Rajagobal tika ini tentunya pening kepala berhadapan krisis kecederaan dalam kalangan pemain utama Malaysia. Hakikat ini diakui sendiri oleh beliau dalam temubual oleh Harian Metro...

“Sekarang, saya terpaksa gunakan apa saja yang ada. Ini juga peluang terbaik buat pemain Harimau Muda membuktikan kemampuan dan saya berharap pemain muda yang diturunkan nanti dapat menggunakan aksi Piala Suzuki sebagai medan untuk menimba pengalaman,” katanya. (K. RAJAGOBAL) -metro
Medan menimba pengalaman???
Sukar sebenarnya menerima kenyataan sebegini walau kita semua tahu dan sedia maklum keadaan yang melanda pasukan kebangsaan sekarang.
Sudah banyak edisi sebelum ini yang kita gunakan sebagai medan menimba pengalaman. Kali ini, bukan lagi tempatnya. Kali ini adalah medan menjulang maruah negara. Status sebagai Juara Sukan Sea merupakan satu kelebihan buat kita. Disitulah sebenarnya pengalaman kita.

Ayuh Harimau. Bangkitlah segera...
Aku yakin dan pasti, tahun ni kita mampu.
Mampu melakar sesuatu.
Mampu mengukir gemilang.
bukan sekadar pengalaman untuk pelajaran.......

Monday, 22 November 2010

Terima Kasih...

Terima kasih, terima kasih, terima kasih....

HAIRUDDIN OMAR,
AKMAL RIZAL AHMAD RAKHLI,
SYED ADNEY SYED HUSSEIN

dan beberapa nama lagi yang bakal meninggalkan The Red Warriors.
Hai-O sudah sah menjadi milik Negeri Sembilan, Akmal sah mencari angin baru di Ipoh, sementara Adney sah memilih Kota Kinabalu sebagai destinasi berikutnya...

Sementara beberapa nama lagi yang dikhabarkan meninggalkan pasukan masih belum dapat dipastikan kesasahihannya..

Apapun, terima kasih atas jasa kalian membawa TRW ke tahap ini. Selamat Maju Jaya di tempat baru...

TRW AKAN MERINDUI KALIAN, DAN KALIAN PASTI AKAN MERINDUI KELIBAT LASKAR KE 12 MERAH PUTIH DI SEGENAP PENJURU GELANGGANG....

Masihkah Kau Ingat?

LIGA M DISWASTAKAN 2011

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mungkin menswastakan Liga Malaysia (Liga M) bagi musim 2011 jika pelbagai masalah masih lagi membelenggu perjalanan liga tahun depan.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata, antara masalah terbabit adalah kewangan seperti pembayaran gaji pemain dan pegawai, kemerosotan kualiti permainan dan kekurangan sambutan daripada penonton.

"Saingan Liga M musim depan akan menjadi medan terakhir FAM mencari jalan keluar daripada permasalahan itu dan kerana itu juga terdapat beberapa syarat tambahan kepada pasukan yang bertanding," katanya baru-baru ini.

Antara syarat yang perlu dipenuhi semua pasukan adalah membayar deposit penyertaan kepada FAM dan mempunyai bukti kedudukan kewangan yang kukuh sepanjang musim bagi mengharungi saingan Liga M musim depan.

Pasukan yang bersaing dalam Liga Super juga perlu membayar deposit penyertaan sebanyak RM150,000 manakala RM100,000 kepada pasukan yang bertanding dalam Liga Perdana.

Pasukan Liga Super pula perlu mempunyai bukti kedudukan kewangan berjumlah RM2.5 juta manakala Liga Perdana adalah RM1.5 juta.

"Jika semua syarat-syarat itu dapat dipenuhi dan dipandang serius oleh anggota-anggota gabungan, ia merupakan satu petanda yang baik untuk bola sepak negara ini," katanya.

Ketika ditanya kenapa FAM perlu menunggu sehingga 2011 sedangkan telah terbukti liga-liga luar negara yang diswastakan telah pun berjaya, Azzuddin berkata, ia berhubung rapat dengan budaya rakyat Malaysia.

"Cara kita sebagai rakyat Malaysia adalah dengan berdialog terlebih dulu, serta memberi ruang yang secukupnya sehingga sampai satu tahap apabila semuanya telah diberi barulah tindakan diambil," katanya.

Azzuddin berkata, anggota-anggota gabungan perlu menggunakan masa yang ada untuk berubah terutamanya bagi mencari dana serta mengambil insiatif sendiri untuk membuat hala tuju persatuan.

"Ini kerana dalam beberapa aspek seperti mencari sumber kewangan serta pengurusan dan pentabdiran anggota-anggota gabungan FAM tidak boleh campur tangan kerana ia tidak dibenarkan oleh perlembagaan persatuan," katanya.

Liga M kini diuruskan sepenuhnya oleh FAM di mana terdapat jawatankuasa-jawatankuasa tertentu dibentuk bagi mengendalikan perjalanannya. - Bernama

Monday, September 28, 2009

Masihkah kau ingat?
September 2009 S/U FAM, Azzudin dengan bangganya mengumumkan yg liga kebanggaan negara bakal diurus tadbir oleh badan swasta untuk saingan liga 2011.
Aku pun dengan bangganya rasa perubahan akan berlaku.
Hari ini, beberapa minggu sebelum menjelang tahun 2011. Adakah pelan penswastaan itu masih berjalan???

Sunday, 14 November 2010

Ben William -Ref Gred Double D


Satu Malaya sudah tonton tibi, menyaksikan gelagat Ben William di tengah padang. Sesuai dengan namanya pengadil, beliau sepatutnya bersikap adil bukan?

Takpelah, kalau itu yang dimahukan tuan rumah China. Sangat terdesak untuk menang kerana menyedari skuad Malaysia bukan calang-calang pasukan. Barisan yang bukan senang untuk diperbudak-budakkan.
3 layangan kad merah, dan hampir semua pemain menerima layangan kad kuning. 3 bola mati hadiah dari Ben William memberi 3 gol ihsan kepada China.

Untuk pengetahuan semua, malam ini bukanlah malam pertama Ben William menaikkan darah rakyat Malaysia. Tanggal 21 Januari 2009, Ben telah menaikkan darah hampir 10000 rakyat malaysia di stadium Cheras, Kuala Lumpur dalam aksi kelayakan Piala Dunia menentang UAE. Malaysia tewas akibat percaturan pengadil. Tindakan tak masuk akal, ketika memberikan penalti untuk gol pertama UAE. Tindakan berat sebelah pengadil dari Australia ini menyaksikan padang stadium Cheras dhujani botol minuman, selipar jepun dan juga bungkusan nasik yg masih belum dijamah.

Malam ni, Ben mengganas lagi. Pengadilan yang sangat teruk mutunya. Namun begitu, sekalung tahniah buat barisan Malaysia yg mampu mengimbangi rentak lawan walaupun beraksi dengan 8 orang pemain berbanding China yang bermain 13 orang (11 pemain, 1 pengadil & penyokong).

Andai padang sama rata, kekuatan sama seimbang, aku yakin perlawanan tadi mampu dimenangi oleh Malaysia.

Syabas juga buat pemain dan barisan kejurulatihan yang menunjukkan kematangan dan sikap profesional yang tinggi walaupun tertekan dengan tindakan pengadil...

Apapun, kita layak ke pusingan kedua, 15/11/10 menentang Iran.

Monday, 8 November 2010

SUKAN ASIA GUANGZHOU | Malaysia Beroleh Kemenangan Pertama


Bolasepak Sukan Asia ke-16 Guangzhou, China.

Keputusan Perlawanan Pertama;

MALAYSIA 2 - 1 KYRGYZSTAN

Gol Malaysia dijaringkan oleh Nurshahrul Idlan Talaha & S. Chanturu.

Perlawanan seterusnya, menentang Jepun, Rabu (10 Nov 2010).

Monday, 1 November 2010

Piala Keagungan Sudah Sampai di bumi Kelantan


Akhirnyo, pialo idamey kito sapa doh di tanoh kito petey takdih. Konvoi motosikal menyambut piala bersama skuad TRW di sempadey Pehey-Klate. Tahniah lako sep kito...
Jange lupo bowok pialo tu gi Jeli etek. Oghe kapong kawe pon nok kelih jugok. Oghe kapong kawe pon gi jugok bukik jalil barunih..

Wallpaper | Indra Putra Lagenda 23


__________________________________________
Anda akan jadi lebih berintegriti jika meninggalkan komen terutamanya selepas memuaturun sesuatu dari blog ini....
terima kasih