Thursday, 19 April 2012

Skeleng Untukmu FAM


Kempen 10 sen untuk FAM yang dilancarkan minggu lepas berjaya mengumpul duit skeleng 10sen bernilai RM 2124.00 untuk diserahkan kepada FAM. Kutipan skeleng ini dilancarkan oleh gabungan kelab penyokong sebagai membantu Tan Sri Annuar Musa yang dikenakan bayaran penghakiman penggantungan 4 April lalu.

Bukan sekadar niat mahu membantu Tan Sri. Angka RM2124 itu sangat kecil bagi beliau. Malah, lebih dari itupun beliau mampu membayarnya. Tapi ia lebih kepada menganyim atau sindiran kepada FAM yang sangat kemaruk duit.


Penyerahan skeleng 2K oleh wakil penyokong

Ironinya, pitih skeleng selalunya diberikan kepada pengemis. Dan FAM memang layak jadi pengemis.

Pakak kiro laa sep mu


sumber gamba: Kelab Penyokong Kelate


Friday, 13 April 2012

Ranking Tak Penting


Gelak guling-guling sampai ke Wisma FAM bila terbaca laporan akhbar yang menyebut, "RANKING TAK PENTING" oleh Setiausaha Sangat Agung FAM, Datuk Azuddin.. kehkehkeh..Katanya ranking hanya perkara teknikal.. Malah beliau yakin Harimau Malaya mampu mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki ujung tahun ini... Tak penting eh.. Abis tu apa yang penting?


Sementara itu, di sebuah sekolah rendah berdekatan dengan Kelana Jaya, seorang murid bernama Udin baru sahaja menerima buku rekod peperiksaan dari guru kelas beliau.

Mata Pelajaran / Pencapaian
BM = GAGAL
BI = GAGAL
MATH = GAGAL
SAINS = GAGAL

KEDUDUKAN/RANKING = 45/45

Dengan hati yang girang tanpa perasaan bersalah, beliau membawa pulang buku rekod tersebut seraya menunjukkan kepada emak tersayang.

Emak Udin : Udiiiiiinnnnnn !!!!! apa nak jadi ni. 45/45. terok !
Udin : Alaa, rilek laa mak. Udin bace suratkhabar hari ni cakap ranking tu tak penting mak.
Emak Udin : !@#(&Y!#^&#*!#


Kembali ke Wisma FAM. Orang besar FAM cakap ranking tak penting. Kalau ranking tak penting, kenapa FIFA wat sistem ranking ye..... BoDo# FIFA..

Saturday, 7 April 2012

Bola Shebbie: Murahnya Jawatan Tinggi Dalam FAM

dari Harian Metro

WOW! Begitulah reaksi saya apabila membaca laporan akhbar Tan Sri Annuar Musa digantung dua setengah tahun kerana meluahkan pendapat mengenai pasukan kebangsaan. Sekali lagi kontroversi tercetus membabitkan arena sukan bola sepak negara kita.

Kontroversi timbul apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak mempertahankan atau melindungi salah seorang ahli Majlis Tertinggi mereka sendiri. Tiada perlindungan untuk Timbalan Presiden. Tiada perlindungan bagi Pengerusi MSL Sdn Bhd. Tiada perlindungan buat Timbalan Presiden Jawatankuasa Pasukan Kebangsaan serta Pengerusi Pembangunan bola sepak wanita.

Apa yang berlaku bukan membabitkan persoalan apa yang diperkatakan tapi betapa murahnya jawatan itu dalam pentadbiran bola sepak di negara kita.Presiden Fifa, Sepp Blatter mendabik dada dengan laungan ‘Football Family’ tapi di Malaysia, seorang ahli Majlis Tertinggi dianak tiri. Jelas tiada semangat kekeluargaan dalam FAM. Sukan bola sepak sebenarnya membabitkan emosi, ekspresi dan pendapat.Kritikan penting untuk mencapai tahap serta taraf yang lebih tinggi.

Kritikan juga penting sebagai batu loncatan ke arah kejayaan. Pendapat pula menunjukkan minda yang aktif. Ada pendapat baik dan ada pula pendapat buruk tapi apa yang lebih teruk tiada pendapat langsung. Sekiranya keputusan seri dengan Filipina dianggap keputusan baik, maka kasihan bagi mereka yang berpendapat sebegitu. Kita sudah menunjukkan satu peningkatan dalam bola sepak antarabangsa tapi itu hanya satu permulaan dan kasihan juga kepada mereka yang berpendapat prestasi tinggi boleh dicapai dengan sekadar memetik suis.

Selepas menjuarai Piala AFF pada 2010, adakah kita menunjukkan prestasi sebagai juara? Adakah wujud kesinambungan di kalangan pemilihan skuad? Salah satu permintaan seorang jurulatih bola sepak adalah ‘menepati jangkaan’ (manage expectations) dan ini yang menjadi masalah. Penonton serta peminat mengharapkan kemajuan, tidak kira betapa kecil. Penonton dan peminat boleh terima sekiranya pasukan melalui perubahan tapi apabila prestasi sebuah pasukan turun naik maka pendapat akan disuarakan.

Kembali kepada penggantungan Tan Sri Annuar Musa, kini timbul persoalan adakah kejayaan Kelantan di bawah naungan beliau mengganggu pemikiran mereka yang berada dalam FAM? Adakah Tan Sri Annuar Musa dianggap ‘lebih besar daripada bola sepak’ (bigger than football) di negara kita? Seterusnya, kini wujud kekosongan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) di MSL Sdn Bhd berikutan ketiadaan Stuart Ramalingam tapi perlu ingat, hanya mereka yang tidak mempunyai pendapat saja dibenarkan memohon.

Tanpa Tan Sri Annuar Musa, ada kekosongan sebagai Pengerusi MSL tapi jawatan ini juga memerlukan mereka yang tidak ada pendapat, untuk memohon.

.::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dengan maksud lain, ayat Shebbie merujuk seseorang yang mahu jawatan tinggi dalam FAM haruslah seorang yang BISU !!!

Thursday, 5 April 2012

404... Detik Suram Bolasepak Malaysia#PRESIDEN FAM SILA LETAK JAWATAN#

BOLA FED UP.... Udin & Idin

Udin & Idin

bersama
#PRESIDEN FAM SILA LETAK JAWATAN #

Monday, 2 April 2012

Hari-Hari Akhir Anuar Musa di FAM


Kurang beberapa hari lagi, kelibat Tan Sri Annuar Musa di Wisma FAM mungkin tidak akan kelihatan lagi. Masa semakin suntuk untuk Bapa Pembangunan Bolasepak Kelantan ini untuk meneruskan sumbangan beliau dalam arena bolasepak Malaysia. Tuduhan liar dari pembesar-pembesar FAM terhadap beliau semakin dahsyat sehinggakan seorang wartawan penjilat bontot berkelas nyamuk tanpa segan silu membuat kenyataan 'Apa jasa TSAM kepada bolasepak Malaysia??'

Entah apa liputan yang wartawan tu buat sehingga tak nampak apa jasa TSAM kat FAM selama setahun lebih TSAM berada di sana. Mungkin wartawan tu terlalu sibuk mengampu orang-orang tertentu sahaja yang terang-terang TIDAK PERNAH berjasa apa-apa kepada bolasepak Malaysia malah lebih dari itu turut menjadi menyumbang kepada kemerosotan prestasi skuad kebangsaan sejak akhir-akhir ini.

Kau mungkin wartawan yang tak nampak apa jasa TSAM atau buat-buat tak nampak. Tapi kami peminat nampak semua siapa yang berjasa dan siapa yang tak berjasa. Baiklah, ini serba sedikit sumbangan yang TSAM telah curahkan sepanjang 18 bulan berada di Wisma FAM Kelana Jaya:

Jasa TERBESAR... PELABURAN ASTRO
- Membawa masuk penajaan bernilai RM 120 juta dari Astro untuk poket FAM. Penyertaan Astro ke dalam organisasi induk bolasepak Malaysia setahun dua ini adalah hasil usaha dan rundingan TSAM dengan beberapa pihak korporat/swasta. Penat meyakinkan syarikat itu, syarikat ini, akhirnya Astro yang bersetuju turut serta dalam pembaharuan bolasepak Malaysia setelah berminat dengan idea, visi, misi, wawasan dan kepimpinan yang ada pada TSAM. Perlu diingat, Astro bersama FAM adalah langsung tidak dipengaruhi oleh mana-mana pegawai FAM lain termasuklah Azzudin mahupun Hamidin.

TRANSFORMASI PAKEJ TAJAAN LIGA.
- Umum mengetahui bahawa sejak zaman berzaman, pakej penajaan liga bolasepak Malaysia hanya dikuasai oleh sesebuah syarikat sahaja. Sejak zaman Allahyarham Mokhtar Dahari aktif merembat jaring, sehinggalah zaman kepimpinan Perdana Menteri bertukar tangan dua tiga kali, pakej penajaan tetap sama iaitu penaja utama liga MESTI meletakkan logo besar mereka pada setiap jersi pasukan yang bertanding. Maksudnya semua pasukan akan kelihatan sama menunjukkan disitu adanya situasi tidak sihat atau dengan kata lainnya ia adalah satu pakej penajaan bersifat monopoli dengan satu syarikat dengan jumlah suntikan dana yang kecil tetapi mendapat publisiti yang maha luas di merata-rata tempat.

Namun sejak TSAM memenangi jawatan Timbalan Presiden dan diberi tanggungjawab sebagai Pengerusi MSL, TSAM bertindak pantas. Dengan mengadakan perbincangan dengan tokoh-tokoh bolasepak serta mengambil inisiatif mendengar cadangan daripada peminat, TSAM lantas mengumumkan satu pakej dan terma penajaan baru untuk liga Malaysia demi menarik lebih banyak penyertaan korporat ke dalam bolasepak Malaysia. Hasilnya, dapat kita lihat pada hari ini iaitu setiap pasukan yang bertanding tidak wajib memaparkan logo penaja utama liga. Sebaliknya pasukan boleh memaparkan logo penaja masing-masing sekaligus melibatkan lebih banyak sumbangan sektor korporat dengan jumlah tajaan berbeza-beza. Jersi pun makin cantik bukan? sebab setiap pasukan ada identiti sendiri. Kelantan-Happy, Terengganu-Top IT, Kedah-PKNK, Selangor-MBI, Sarawak-NAIM, Johor FC-Kulim, Lions-StarHub, Pahang-The ZON.

MEMPERKENALKAN SISTEM GANJARAN LIGA IKUT RANKING.
Sama ada orang-orang kat Wisma FAM sedar atau tidak, TSAM adalah orang yang paling lantang mengutarakan cadangan supaya Liga Malaysia khasnya Liga Super menyediakan ganjaran hadiah kemenangan mengikut ranking liga fasa pertama dan fasa kedua. Tidak seperti sistem terdahulu yang hanya memberi ganjaran kepada juara, naib juara dan ketiga sahaja. Sistem baharu yang diperkenalkan TSAM lebih menghargai penglibatan semua pasukan yang bertanding, menjadikan kesemua pasukan akan memperoleh ganjaran berdasarkan kedudukan akhir liga. Hal ini akan menjadikan saingan lebih rancak dengan semu pasukan pastinya akan memburu kedudukan terbaik walaupun sedar hasrat untuk muncul juara, naib juara mahupun tempat ketiga sudahpun tertutup.

..........

Apa yang penulis senaraikan ini adalah sedikit JASA BESAR Tan Sri Annuar Musa dalam merancakkan kembali saingan liga tempatan yang kini dapat dilihat semakin menampakkan hasilnya. Ada orang bertanya, kenapa liga je yang beliau tumpukan? Jawapannya, itu adalah kapasiti porfolio yang dipertanggungjawabkan kepada beliau. Sehabis baik, beliau tumpukan portfolio beliau. Andainya beliau diberi portfolio yang lebih besar contohnya pasukan kebangsaan, insyaAllah hasilnya adalah pasukan kebangsaan.

Apa yang penulis senaraikan ini juga adalah yang kita semua peminat tahu. Mungkin lebih banyak lagi idea dan cadangan beliau yang tersangkut yang kita tak tahu. Siapa tahu? Azzudin mungkin tahu.. Mungkin juga Hamidin sebab beliau adalah Timbalan Presiden sebenar disebalik jawatan Naib Presiden beliau....

Banyak jasa TSAM... Azzudin adaaa??

#PRESIDEN FAM SILA LETAK JAWATAN#