Thursday, 22 December 2011

Mengendali Pasukan Profesional Secara Profesional

Hari ini saya mahu bercakap bahasa surat khabar...Supaya nampak lebih sopan.

Sebelum itu, sila baca surat khabar.

Satu mukasurat sukan Utusan Malaysia hari ini membicarakan persiapan pasukan yang baru dapat mengecap nikmat beraksi di Liga Super setelah berusaha 8 tahun lamanya. Tahniah buat PKNS FC, Juara Liga Perdana 2011 dan menjadi keluarga terbaru Liga Super bersama Sarawak dan anak angkat merangkap anak emas, LION XII.

Sudah membaca laporan diatas? Ianya tentang persiapan rapi pengurusan PKNS FC dalam menguruskan bajet 7 juta. Banyak juga angka tersebut jika nak dibandingkan dengan angka yang dibelanjakan oleh Pahang. Mungkin separuh, mungkin tidak. Kalau tidak masakan mereka mahu kekal lama di liga kelas dua tersebut. Sedangkan sejarah pernah mencatatkan bahawa mereka adalah Juara Liga Super edisi pertama sejak ia diperkenalkan di tanah air ini. Masakan mereka mahu melupakan yang seantero Malaya pernah melabelkan mereka sebagai Real Madrid Malaysia lantaran mereka memiliki barisan bintang Malaya ketika itu. Belum ada Khairul Fahmi, Nazmi Faiz mahupun Fakri Sarani. Jauh lebih hebat dari barisan ini, mereka punya segalanya termasuk Vietcheslav Melnikov. Siapa tak kenal dia. Adik-adik generasi baru sila google siapa beliau. Mereka juga sama macam Real Madrid dari segi pemakaiannya. Adidas paparannya..
Oh, nampaknya saya terbabas sedikit dari landasan. Sila maafkan saya.

Berbalik kepada cerita PKNS yang tiada kaitan langsung dengan Real Madrid, saya sebenarnya ingin mengulas laporan yang disediakan di akhbar tersebut. Dari perenggan pertama, semuanya nampak lancar sehinggalah kepada perenggan ke 5 yang berbunyi,

"Dalam masa yang sama kami juga mengharapkan saingan musim depan PKNS FC akan mendapat sumbangan penajaan yang besar tanpa hanya mengharapkan geran tahunan sahaja.-Othman Omar, Penaung PKNS FC.

Mendapat sumbangan penajaan yang besar adalah salah satu contoh corak pengendalian kelab profesional yang sempurna. Berpandukan kata-kata tuan penaung tersebut, ianya kelihatan bagus untuk sesebuah kelab profesional bersaing dengan bantuan korporat. Seperti yang ditegaskan oleh bijak-pandai bolasepak dimana-mana sahaja, kuasa bolasepak banyak dijana oleh sektor korporat. Sama juga dengan PKNS. Selaku kelab tertua di Malaysia, sudah sampai masanya mereka muncul sebagai kelab yg mampu menjulang kejuaraan di Malaysia ini. Bukan sekadar bertanding untuk menunjukkan yang syarikat mereka ada nama. Lepas tu setahun dua bungkus. Oh, itu bukan PKNS. Itu Proton FC, Naza FC, KL Plus FC - sekadar menyebut beberapa nama.

Mencari sumbangan penaja bagi kelab yang dinaungi oleh syarikat sebesar PKNS adalah satu tugas yang tidak sukar sebenarnya. Sebab ianya PKNS, atau nama penuhnya Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, sebuah syarikat yang ada kepentingan dalam hal ehwal pentadbiran kerajaan dan pembangunan di negeri Selangor. Dalam projek-projek pembangunan PKNS, terdapat berpuluh-puluh lagi syarikat bernaung tender dibawahnya sama ada berskala kecil, sederhana mahupun bertaraf mega seperti Glomac contohnya. Jadi, apa salahnya kalau pengurusan PKNS menggunakan kelebihan sedia ada untuk memperoleh pernajaan dari mereka ini. Lainlah halnya dengan kelab bolasepak bertaraf nyamuk yang hidup segan mati tak mahu. Sinar Di Manja Maisarah misalnya. Entah dari mana, dari siapa dan untuk siapa kelab itu diwujudkan.

Situasi di Malaysia sekarang, ramai pengusaha bolasepak mengeluh kerana sektor korporat tidak mahu menyumbang kepada pembangunan bolasepak. Ayat menghentam selalu keluar dari mulut pemimpin bola ditujukan khas kepada mereka yang berduit kencang kerana enggan terlibat menghulur seringgit dua ringgit untuk bolasepak setempat. Sebenarnya pemimpin bola tersebut tidak pernah meminta pun secara langsung kepada korporat-korporat. Mereka terus menyuarakan kepada media. Dengan harapan syarikat korporat akan berlari-lari anak membawa kertas kerja -

"encik kelab A, kelab C, kelab X, tolonglah terima penajaan kami. Kami amat berminat menaja pasukan encik." situasi ini tidak berlaku di Malaysia.

Puiiiiii, Ptuuuuih laa.

Arena bolasepak kita masih belum bertaraf industri bolasepak diamana korporat perlu berebut-rebut menempek nama pada pasukan bolasepak. Belum lagi bertaraf Liga Perdana Inggeris. Belum lagi taraf dimana Mr Potato menghulur salam persahabatan dengan Manchester United. Belum lagi taraf jutawan-jutawan berebut membida pegangan dalam kelab. Belum lagi bertaraf semua itu.

Taraf kita sekarang ialah taraf pengendali pasukan atau pemimpin bola sesebuah kelab/negeri perlu menebalkan muka membawa kertas kerja, naik lif bangunan, ketuk pintu pejabat korporat, dan dengan renfah dirinya memohon tuan punya bangunan itu agar sudilah menguhulur sedikit dana kepada kami. Tak dapat banyak dikit pun jadi lah. Kalau dapat banyak, maka banyak dan besarlah nama syarikat tuan pada pasukan kami. Itu caranya.

Tambah Othman, PKNS FC juga perlu mencari strategi baru untuk meningkatkan penjualan tiket dengan mengharapkan kehadiran penonton.

Ini lagi satu hal sebenarnya. Mengharap kedatangan penonton berbekalkan usaha belas ihsan. Kesian mungkin orang akan datang tanpa ada sebarang usaha untuk memujuk mereka datang. Tanpa ada sebarang ikhtiar untuk menceritakan kepada penonton, kenapa mereka perlu datang. Langsung tidak ada sebarang langkah untuk memberitahu penonton bahawa mereka sebenarnya perlu datang.

"Saya merayu supaya rakyat negeri ini sama-sama memenuhkan stadium memberi sokongan kepada pasukan." Rayu seorang Yang Berhormat merangkap Presiden Persatuan Bolasepak Negeri V.

Kepelikan dan kejelikan ini sebenarnya bukan hanya berlaku dalam kem PKNS. Ianya berlaku pada hampir kesemua pasukan negeri mahupun kelab yang bertanding dalam liga profesional di Malaysia. Kecuali sebuah pasukan di pantai timur, yang lain semua 'LOST !'.

Saya bagi contoh yang mungkin dikatakan bias atau berta sebelah. Namun itulah hakikatnya. Sekakat ini, hanya Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) sahaja yang tahu bagaimana untuk menarik penonton ke stadium.

"Eleh, Kelate boleh la. Orang dia fanatik. Gila bola", kata peminat G dalam Sokernet.

Saudara, kefanatikan dan keghairahan itu hanya mempengaruhi boleh jadi dalam 34 peratus sahaja. Itu pun terserap dan terfaktab dalam kalangan orang-orang kategori 'hard core' sahaja. Selebihnya ialah ketertarikan melalui PROMOSI. Promosi ialah cara terbaik untuk menarik kehadiran penonton ke stadium. Sama situasinya anda mempromosi barang dagangan anda dalam facebook. Semestinya mahu mendapat respon baik bukan?

Menjual gelas kaca, sudah semesti anda memaparkan gelas kaca dalam keadaan terbaik, cantik berkilat. Hanya peniaga-peniaga yang tolol dan bangang saja akan memuatnaik gambar gelas yang berdebu serta retak untuk dipromosi serta diniagakan.

Sama juga halnya dengan bolasepak. Bolasepak adalah produk. Pasukan adalah produk. Skil, kemahiran dan kecantikan permainan dalam pasukan adalah produk. Kekacakan serta kecomelan pemain dalam pasukan adalah produk. Pendek kata, dari stokin, telinga pemain, nama pasukan, padang stadium semuanya adalah produk yang harus diniagakan. Dan sebelum diniagakan, promosikan terlebih dahulu.

Kisah promosi akan bersambung~

Thursday, 15 December 2011

Piala FA 2012


Dari jadual dah nampak dah pasukan mana yang akan ke Final. Satu slot dah kompem milik Red Warriors.. (kehkeh, gua sedang bercakap besar)

Friday, 9 December 2011

Malaysia Negara Plagiat

Kisahnya dua negara berjiran. Tak pernah sunyi dari isu panas. Sentiasa tegang. Dari isu tenaga pekerja, menular ke isu sempadan. Dari lapangan politik menyusup masuk ke arena sukan. Pendek kata, Malaysia dan Indonesia memang tidak boleh bertemu. Pantas saja api kemarahan menyusup masuk mempengaruhi emosi. Mujurlah satu pihak lebih rasional berbanding satu pihak yang ternyata bangang secara serius !

Dari aku kecik sampai ke usia senja ni, satu je isu yang sering dimainkan oleh puak sana tentang keburukan Malaysia. Isunya ialah plagiat atau rompakan budaya atau di pihak sana dikenali sebaga MALING sehingga nama negara kita pun turut diubah sesuka hati.

Isu MALING selalunya berkaitan dengan budaya, contohnya isu tarian pendet yang dikatakan dicuri dari Indonesia. Tidak terkecuali juga isu bendera parti pemerintah Malaysia UMNO yang dikatakan ditiru atau dimaling dari Indonesia.

Dalam banyak-banyak isu plagiat yang diwar-warkan oleh media Indon, isu hari ini adalah isu plagiat yang paling bangang... MEmang lawak hari Jumaat...



khairul fahmi ( Penjaga Gawang Malaysia )

Plagiat
VJ Daniel

Badrool Bakhtiar ( Captain Malaysia U23 )
PLAGIAT
Eross Candra SHEILA ON 7
Safee Sali
Plagiat
Hamka Hamzah
Coba Deh Perhatin


Muka pemain bolasepak Malaysia pun dikatakan plagiat. Memang sah bangang !

* Jangan tunjukkan kebodohan secara melampau... hihi

Wednesday, 7 December 2011

PIALA AFC 2012




foto : AFC

Saingan Piala AFC 2012 bakal membuka tirai.
Wakil Malaysia atau dengan nama lainnya FAM, ialah Kelantan selaku Juara Liga Super dan Terengganu selaku Juara Piala FA (tiada kaitan langsung sebagai naib juara Piala Malaysia) telah pun selamat diundi dalam grup masing-masing.

Terengganu di Group F, dan Kelantan The Super Warriors di Group H bersama Arema Indonesia, Navibank Vietnam dan Ayeyawady United Myanmar.

Sementara itu, Pasukan yang menggondol anugerah Persatuan Terbaik Malaysia Anugerah Bolasepak FAM/100 Plus 2011, iaitu Selangor diundi dalam kumpulan errrrrrrr......

SELAMAT MAJU JAYA

Friday, 2 December 2011

FA Pelingkup Bola Malaysia

pencuri bakat

Bengang Ong Kim Swee [OKS]. Bengang bukan main bangang lagi setelah beberapa tonggak utama Harimau Muda A khabarnya mendapat tawaran lumayan dari beberapa FA bagi menghadapi saingan Liga Super musim 2012.

Bengang kan. Aku pun bengang. Seperti kata OKS, tak pernah berlaku lagi dalam mana-mana negara, pasukan kelab bergantung kepada pasukan kebangsaan untuk melahirkan pemain berkualiti. Sepatutnya kelab/FA negeri yang bertanggungjawab melhirkan bakat baru berkualiti seterusnya disalurkan kepada pasukan kebangsaan untuk manfaat negara. Malaysia tidak. Disini unik. Tugas FA adalah hanya mengepau pemain sedia ada dari pasukan kebangsaan/pelapis kebangsaan. Tiada hala tuju, tiada perancangan, malah pemimpin FA sendiri sebenarnya tiada minat dalam pengendalian pasukan bolasepak.

Di negara-negara maju bola, pasukan kebangsaan sebenarnya tak payah bekerja keras sangat. Sebab pemain-pemain dicedok dari kelab. Dari akdemi kelab masing-masing. Tugas jurulatih kebangsaan ialah memilih pemain, dan mengadunkan bakat pemain dengan taktikal sendiri.

Disini. Tugas seorang jurulatih kebangsaan ialah, mencari, menilai, menguji, melatih, mengajar balik dari A-Z, termasuklah stamina pemain. Itu hanya untuk satu kejohanan saja. Berdepan dengan satu kejohanan yang lain atau perlawanan yang lain, tugas-tugas yang disebutkan tadi akan berulang dari mula mencari sampai yang part A-Z.

Sekian. Majulah FA untuk MALAYSIA

Wednesday, 30 November 2011

Entri Gua Bangang

wa gugel imej dengan katakunci bangang, kelua yang ini

Seminggu ni satu perkataan yang amat popular iaitu kepalabana edisi khas sebuah portal bolasepak rasmi dunia. Ceh.. Habis semua orang dikepalabanakan. Dari pemain, pengurusan sampai ke penyokong... Semuanya dah bertaraf kepalabana..

Jadah ape kepalabana ni sebenanya? Suke-suke je kan..

Pertama kali gua dikepalabanakan sebenanya bukanlah bermula sejak kekalahan sadis Malaysia di tangan Bahrain aritu. Istilah kepalabana bukan juga Lucius yang kenalkan. Gua dikepalabanakan pertama kalinya pada tahun 2005 iaitu pada hari pertama aku masuk ke sebuah pusat pengajian tinggi. Senior masa duk jerit perkataan bangang tu berulang kali sambil buat muka bengis. Bengis yang amat. Bangang secara serius gua masa tu. Sama bangang dengan Fakri Saraani yang dicop oleh sesetegah pihak sebagai bangang abadi.

Merujuk kepada entri yang membangangkan ultras kerana mengibar mafla sampai abis game dan memberi tepukan gemuruh sebagai tanda false impression kepada pasukan olimpik negara yang ditewaskan secara bangang oleh Bahrain, memang susah nak membangangkan balik penulis tersohor tu.

Maklumlah, brader Lucius Maximus tu lagi hebat dari gua. Sapa laa gua nak dibandingkan dengan beliau. Beliau terlebih dahulu makan bola sebelum gua. Beliau juga dah idup bertahun-tahun dalam zaman pemerintahan Sultan Bola, berbanding gua yang muncul kat dunia bola ni pun setelah Tengku Bola menyertai badan persaTUAN bola negara pingat emas sukan sea 2011 ni.

Lucius jugak ada buku. Gua tak ade. Kalo wa tulis pun kompemnye tak laku. Pihak Rasta Cafe pun tak sudi nak terima gua buat pelancaran dan promosi sambil menyediakan keropok lekor, nugget dan air sirap percuma kepada pengunjung. Dah gua minat dia. Gua ada buku dia. Gua salam ngan dia, hampir cium tangan. Dia menurunkan tandatangan sambil senyum ikhlas kat gua tanda persaudaraan blogger bolasepak. Gua dah frame buku dia tanda kenangan. Bukan buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia je. Buku-buku lain pun gua simpan, tanda sayangnya gua kepada beliau.

Berbalik kepada isu bangang minggu ini. Brader tu maki ultras gua paham. Sebab sesetengah budak ultras melabel penonton yang ke stadium tak patriotik kerana keluar awal dari stadium kerana kecewa dengan Ong Kim Swee yang tidak memasukkan Fakri sebagai pemain utama mahupun gantian. Gua paham, gua paham..

Tapi kan, bukankah perlawanan bolasepak itu sama situasinya dengan perang. Perang belom tamat bro. Kalau belom tamat kenapa kita dah berhenti berjuang? Masa 90 minit bro. Walaupon masa dah menuju minit ke 89, masa belom abis bro. Belom abis. Seminit berbaki apa-apa boleh berlaku. Mungkin dengan sorakan kalian, Harimau Malaya mampu menjaringkan lagi 2 gol. Siapa tahu kan. Jadi, buat semua penyokong, sokonglah sampai pengadil meniup wisel penamat. Barulah sah, menang ke seri ke kalah ke. Dah rasmi keputusan, barulah korang pun buat keputusan sendiri. Nak tepuk tangan ke, nak menangis ke, nak mengangkat jari tengah ke, nak mengkepalabanakan pemain itu ini ke.

Jadi, salah ke budak-budak ultras yang digelar robot bangang berkuasa bateri 90 minit tu buat? Kemon laa...bagi laa can kat budak-budak yang semangat kental tu.

Sorang lagi rakan penulis dalam blog rasmi dunia tu menambah cerita. Entri terbaru lagi kasar bunyinya. Logo ultras malaya pun dah diubah. Gamba apa gua tak pas
ti. Gua ni naif. Katanya, ultras tak diperlukan dalam bolasepak. Bunyi-bunyian dari ultras pun katanya tak memberi apa-apa efek pada permainan dalam padang. Aukk...

Gua tak hebat pasal sejarah. Tapi gua dengar ada orang cerita, zaman-zaman dulu kala, masa perang soldadu-soldadu perang bawak panji-panji besar tau. Kalo Dinasti China pulak, perang diorang diiringi oleh paluang gendang gergasi. Untuk apa tah. Orang cerita laa. Menatang tu untuk bagi semangat kat solja-solja yang sedang berjuang.

Jadi apa yang budak-budak ultras tu buat gua rasa laa kan, untuk memberi semangat kepada pemain. Bunyi bunyian (abaikan bunyi vuvuzela bangang tu), giant flag smua bagai... Itu gua rasa emosi sebenar bolasepak. Bukannya bunyi bunyian "beger, beger, air, air" oleh penjaja-penjaja cekik darah dalam stadium. Bukannya juga kumat kamit mulut menggigit kuaci yang tak pernah mengenyangkan hatta makan 13 kilo sekalipun.

So,

BANGANGKAN GUA BALIK ANDAI ENTRI GUA BANGANG....


Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2011


1.Kelab Terbaik:PKNS Selangor
2.FA Terbaik: Selangor FA
3.Pemain Harapan: Wan Zack Haikal
4.Jurulatih Terbaik: Irfan Bakti Abu Salim
5.Penyerang Terbaik: Norshahrul Idlan Talaha
6.Midfield Terbaik: Safiq Rahim
7.Defender Terbaik:Norhafiz Zamani Misbah
8.Best Keeper: Khairul Fahmi Che Mat
9.MVP@Supermokh:Norshahrul Idlan Talaha


sumber: Hafizal Hamad

Thursday, 24 November 2011

Saje Nak Menunjuk...


Merujuk perkara diatas, bebutang papan kekunci ini sengaja diketuk untuk menunjukkan kepada dunia bahawa blog ini sangat meriah bila tibanya musim bola (klimaks).

Hal ini mungkin disebabkan laman rasmi yang dikelola oleh badan pemerintah bola tidak cukup informasinya untuk dijadikan sumber pembelajaran buat rakyat jelata.

sekian ~

MUSLIM AHMAD MEMANG POPULAR

Wednesday, 23 November 2011

BOLASEPAK ITU EMOSI RAKYAT


Dalam kita meraikan kejayaan skuad Emas Ong Kim Swee, aku tetibe rasa sedih dan sebak. Bukan sedih untuk Fakri, bukan juga sebab team Rajagoba yang kalah ngan India dan dilupakan oleh rakyat jelata akibat kejayaan anak-anak rimau. Nasib baik ko bro Raja.. Kehkeh, Melayu kan mudah lupa.. mudah..

Sebenarnya kan aku tumpang bersedih untuk seluruh rakyat marhaen Indonesia dan seluruh wilayah kepulauan Papua termasuk Ambon dan juga Timor Timur. Apa agaknya emosi diorang tika ini. Mesti ketewasan agung di lapangan sendiri tempoh hari masih sukar untuk dilupakan. Menangis lah, kerna itu sememangnya harus ditangisi.


Muka kecewa "kenapa ya nenek moyang gue nggak pindah ke Malasia??"


Sesape yang masih ingat tahun 2001. 2001 bukan 2011 ok.
Tahun 2001, Malaysia merupakan tuan rumah Sukan Sea ke-21. Tahun 2001 adalah tahun fasa-fasa akhir pemerintahan Great Leader Tun Dr Mahathir Mohamad. Dibawah pemerintahan Tun M, Malaysia memang cukup gah dalam arena penganjuran sukan-sukan besar. Tun M yang membawa Sukan Komanwel ke KL. Terbinanya Stadium Gelora Bukit Jalil (salah) juga adalah inisiatif Tun yang berhasrat menjadikan KL sebagai salah satu pusat sukan Asia. Kenapa Tun berbelanja besar untuk sukan? Tanya Tun, satu je jawapannya,
SUKAN MENYATUKAN RAKYAT.

Memang terbukti. Sukan menyatukan rakyat. Tahun 2001 adalah tahun sukan negara kesinambungan daripada kejayaan pengajuran SUKOM 98 yang sehingga kini aku masih rasa kehebatannya. Mana-mana rakyat Malaysia yang sudah mencapai umur matang pada tahun tersebut sudah tentunya berasa bangga yang amat hidup
di Malaysia. Kebanggaan terhadap negara melalui sukan tidak boleh dicapai melalui bidang-bidang lain. Nyata !

Berbalik kepada cerita lampau Sukan Sea 2001.
Sepertimana tuan-tuan rumah sebelum dan selepasnya, Sukan Sea adalah medan menggungguli saingan apatah lagi dengan status tuan, segala mak nenek acara sudah semesti menjadi kelebihan kepada kita. Ya, 111 pingat emas digondol menjadikan kita juara keseluruhan Sukan Sea ke21. Tetapi, Juara keseluruhan tidak memberikan apa-apa kegembiraan kepada rakyat jelata. Yang bergembira mungkin hanya puak-puak yang dapat pingat emas dan kaum kerabat sukan mereka saja. Ini semua gara-gara BOLASEPAK !

Tahun 2001 adalah tahun dimana PersaTUAN Bolasepak Malaysia memiliki skuad yang sangat hebat. Mungkin terhebat sepanjang FAM dibawah pemerintahan sultan. Kita punya barisan serangan yang sangat berbisa. Lagi bisa dari Tamil Arasu dan rakan-rakan.

Tahun tersebut Malaysia dikurniakan bakat luar biasa dari Jitra-Kedah. Ianya tak lain dan tak bukan ialah AKMAL RIZAL AHMAD RAKHLI. Manakan tidak, sebelum Sukan Sea bermula, Akmal Rizal sudahpun dinobatkan selaku penjaring terbanyak kelab bolasepak Divisyen 2 Perancis, FC Hegganau yang merupakan kelab angkat kepada Racing Strassbourgh.

Akmal & Hai-O masih berambut

Aksi hebat Akmal di Perancis terlalu cepat menular ke bumi Malaysia dan seantero Asia Tenggara walaupun ketika itu kita masih belum memiliki jalur lebar 4G, U dan sebagainya. Lantas, kekuatan beliau ditagih dan beliau dibawa pulang untuk memastikan ibu segala pingat berada dalam dakapan tuan rumah.

Kepulangan Akmal disambut oleh jurulatih negara, Allan Harris yang mengharapkan Akmal membawa bersama sentuhan Eropah. Di kaca mata media-media negara jiran, Akmal merupakan senjata rahsia Malaysia dan mereka tentunya bimbang status penggempur utama bintang negara mereka akan tercalar dek kerana hadirnya Akmal. Indonesia dengan Bambang Pamungkasnya, Thailand ketika itu dengan Teeratep Winothai yang baru pulang dari latihan dengan kelab Everton FC.

Sukan Sea 21 bermula di Kuala Lumpur. Abaikan sukan lain. Tumpukan perhatian kepada Bolasepak. Skuad terbaik Allan Harris dilihat mempunyai ramuan terbaik untuk menjadi kuasa baru bolasepak Asia TEnggara. Memiliki rangkaian penyerang berkualiti dibarisi Akmal, Hairuddin Omar (kapten), Nizzaruddin Yusof yang ternyata lebih hebat dari gandingan Izzaq Farris-Fakri Sarani, situasi yang seharusnya menggerunkan barisan pertahanan mana-mana negara bertanding. Di bahagian tengah, Malaysia memiliki Juzaili Sameon, K Rajan, Hairun Haled Masrom dan Indra Putra Mahayuddin selaku perancang utama. Seperti gandingan Muslim Ahmad-Fadhli Shas, barisan pertahanan Malaysia ketika itu dikemudi rapi oleh Norhafiz Zamani-Khaironnisam Sahabuddin dan diapit rapat oleh Rosdi Talib dan Subree Sulong. Sememangnya mantap.

Peringkat kumpulan memang tak ada masalah buat anak-anak harimau (belum lagi keluar nama Harimau Muda). Menewaskan Indonesia melalui gerakan cantik Akmal Rizal dan rembatan kencang K Rajan membuatkan kerabat pemerintah bola mula bermimpi awal bahawa pingat emas tahun ini milik Kuala Lumpur. Mara ke perlawanan akhir dengan bergaya membuatkan seluruh warga Asia Tenggara mula mengangkat tabik hormat kepada Akmal Rizal yang disifatkan mereka aksinya sudah jauh meninggalkan striker-striker lain di rantau ini.

Mara ke perlawanan akhir menentang Jagoan Asean. Sape lagi kalau bukan Skuad Gajah Putih- Thailand. Diatas kerta Malaysia memiliki segalanya. Diatas padang pun sama, Malaysia sememangnya menguasai perlawanan akhir yang disaksikan puluhan ribu rakyat di Bukit Jalil. Namun sayang, menguasai perlawanan tapi gagal menghasilkan jaringan membuatkan perlawanan terikat 0-0 sehingga hampir wisel penamat ditiupkan.

Ketika Indra Putra dan rakan-rakan mula mencongak aksi di masa tambahan, ketika pengadil sudah mula melihat jam dan mengepit rapat wisel di bibir, ketika itulah Teeratep Winothai melalukan larian kencang dari sebelah kanan setelah menerima hantaran jauh dari pertahanan. Teeratep ketika itu melakukan larian solo, dan melakukan cross ke arah pintu gol Malaysia yang dikemudi Kamaruzaman Hassan (bukan sharbinee). Sebenarnya ketika itu, situasi bola lintang itu sedikitpun tidak mendatangkan sebarang bahaya buat Kamaruzaman kerana tiada langsung pemain Thai lain yang berlegar di pintu gol. Tetapi Kamaruzzaman sendiri yang menjadikan bola itu bahaya, dengan menghulurkan kaki kanan untuk menyambut bola dalam ketika bola sebenarnya boleh ditangkap dengan tangan. Bila kaki dihulur, berlakulah biasan atau dalam bahasa inggerisnya dipanggil deflection, lantas bola tanpa segan silu menuju ke jaring pada masa di score board dicatatkan minit ke 90 !!!!! 1-0.

Di Berita Harian dan Utusan Malaysia keesokkan harinya, terpampang sebesar-besarnya muka Kamaruzzaman Hassan berlinangan air mata dengan tajuk utama 'MAAFKAN SAYA'..
Inilah Kamaruzaman (ihsan Rizal Hashim)

Satu minggu satu Malaysia berduka nestapa walaupun kita juara keseluruhan Sukan Sea21.

Sebab itulah aku memahami kedukaan yang dialami satu Indonesia ketika ini..

Sekian.....

****************************************
PEMBETULAN: FINAL SUKAN SEA 21 2001 BERTEMPAT DI STADIUM SHAH ALAM. Entah, x pasti...

BOLASEPAK ITU EMOSI - Episod 1


Emosi = Tragedi

Takziah buat pendukung Timnas Indonesia atas musibah menimpa. Dua pendukung khabarnya mati akibat kesesakan maksimus di lapangan bergelora Jakarta.

Sememangnya tragedi seperti ini merupakan suatu peringatan. Amaran untuk semua, bukan saja di pihak pemerintah bola Indonesia, malah turut sama memberi satu notis berjaga-jaga buat kaum kerabat pemerintah bola Malaya.

Aspek keselamatan di stadium-stadium di Malaysia aku tengok semakin lama semakin teruk. Mungkin kerana terlalu mengikut rentak ghairah para peminat, pihak penganjur sudah lupa akan risiko keselamatan, lantas turut sama menari ditaburi dengan angka-angka ringgit lewat susuli angka korban.

Stadium berkapasiti 90 000, di buka kepada 100 000 hadirin hadirat... ~ terjadi di Gelora BUNG KARNO.

Stadium berkapasiti 100 000, dibuka kepada 120 000 para musibat ~pernah terjadi di Gelora Bukit Jalil.

Al-fatihah buat mereka yang gugur...

Monday, 21 November 2011

JUARAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!

TANAH TUMPAH DARAHKU !!!

KERANAMU HATIKU OH MALAYSIA



Apa keputusan, apa pengakhiran, Malaysia tetap ku JULANG !

Wednesday, 16 November 2011

Brendan Gan Sertai Sabah


Brendan Gan

Pemain muda Australia berdarah Nogori Semilan yang pernah mencetus prospek menyarung jersi Harimau Malaya dari Australia, Brendan Gan kini sah kembali ke Malaysia setelah menandatangani kontrak menyertai pasukan Sabah untuk Liga Super Malaysia 2012.

Brendan tiba ke Kota Kinabalu bersama rakan senegara, Michael Baird untuk menggalas tugas sebagai pemain import sekaligus membawa harapan besar SAFA dan seluruh warga Sabahawks untuk mengembalikan era kegemilangan Sabah seperti satu ketika dahulu.

Michael Baird

Sebut era kegemilangan Sabah dulu kala, negeri di bawah bayu ini boleh dikatakan antara pasukan gergasi dalam saingan liga kita. Merupakan pencabar utama dalam beberapa edisi Piala Malaysia, hampir-hampir menumbangkan Selangor dalam final 9
6 dimana tahun adalah tahun Sabah menjuarai Liga Perdana 1 (liga tertinggi ketika itu).

Zaman emas Sabah sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan sentuhan Australia. Ingat lagi beberapa nama pemain kebangsaan Australia yang pernah menjadi tunjang kekuatan Sang Badak ini. Scott Ollerenshaw misalnya yang sememangnya sehingga kini masih menjadi lagenda buat peminat-peminat tegar Sang Badak. Robbie Mark Gaspar juga tidak terkecuali disamping sentuhan jurulatih dari Australia, Ron Smith yang mengemudi Sabah menjulang kejuaraan liga tahun 1996.

Jadi, tidak hairanlah kedatangan dua awang import dari Australia untuk musim akan datang menjadi cerminan aspirasi pihak SAFA membentuk skuad mantap dan kembali mengungguli saingan liga domestik.

Selamat Maju Jaya buat Sabahawks !!!

=)

Monday, 14 November 2011

Espanyol Ikat Bintang Muda Garuda


Debar menanti detik pertembungan musuh tradisi Malaysia-Indonesia dalam kancah Sukan Sea. Sang Garuda muda mengibas sayap ke bumi Sepanyol. Penyerang muda berusia 18 tahun, Athur Irawan lengkap menandatangani kontrak dengan kelab profesional La Liga, Espanyol. SUMBER dan SUMBER.

Permergian Irawan ke Sepanyol, mencatatkan sejarah tersendiri khasnya buat anak muda ini dan bolasepak Indonesia amnya, mengukir catatan warga Indonesia pertama beraksi dalam kancah liga kelas tinggi itu.

*menanti bintang muda Malaysia diterbangkan ke sana ~


Tuesday, 1 November 2011

Penyu Nangih


2 hari lepah, sek ye nangih kene penangang si Jang.. smalang, nangih lagi. Ayahande Irfan sah tinggalkan ting ye. Bunyi kabo nok ke Selangor..





Ilang Irfan, Mat Zang pun boley laaa...



Sunday, 9 October 2011

DIBUAI KENANGAN SUZUKI CUP

Tiga Perlawanan Persahabatan Antarabangsa membabitkan tiga pasukan dari Asia Tenggara menentang tiga pasukan gergasi Asia.

Vietnam - Jepun 0-1
Indonesia - Arab Saudi 0-0
Australia - Malaysia 5-0

Melihat ketiga-tiga keputusan ini, dapat kita nilaikan sendiri secara logik akal dimana kita sekarang.

Ketika Indonesia dan Vietnam malah Thailand sudah memandang ke hadapan, minda kita yang direncana FAM masih lagi dibuai kenangan indah menjulang Piala AFF Suzuki tahun lalu. Tak habis-habis mencanang satu dunia bahawa bolasepak kita sudah maju.

Ketika rakan serantau sudah mula mengorak langkah memperkuatkan pasukan masing-masing, perancangan kita yang dikawal atur oleh FAM masih lagi beranggapan bahawa kitalah terkuat dirantau ini.

Tewas dalam angka yang besar dalam beberapa aksi membuatkan keyakinan peminat terhadap Rajagobal semakin terhakis. Bila kutuk dikata tak patriotik. Biarlah aku nak mengutuk. Demi Tanah Tumpah Darahku.

Nah Mr Raja, layan lagu ni dulu....



Monday, 3 October 2011

13 Tahun | SUKOM Kuala Lumpur 98


Pejam celik, sudah 13 tahun peristiwa bersejarah ini berlalu.
Korang yang dah remaja era 90an mesti ingat lagi saat-saat indah ni kan. Zaman gemilang sukan Malaysia. Negara pertama di Asia yang jadi tuan rumah Sukan Komanwel.

Sebab Sukan Komanwel jugaklah, terbinanya stadium gergasi milik kita hari ini.
Aku disana menjadi saksi dan menjadi sebahagian bukti lakaran sejarah yang tercipta.

~Cintaku Tertinggal di Stadium~

Tuesday, 27 September 2011

Bon Voyage Sathia


Sah. Dah selamat beliau bersama pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk musim 2012. Tahniah dan selamat maju jaya. Terima kasih untuk segala jasa Abe Ya selama bersama TRW..

Wednesday, 21 September 2011

NIPPON 2|0 MALAYA

Tamat sudah, perlawanan pembukaan Kelayakan Olimpik London 2012.
Keputusan, semua orang dah tahu. Nippon menundukkan Malaysia 2-0. Jelas, rasa gugup dan terlalu menghormati lawan menjadi punca bolosnya gol Malaysia pada minit-minit awal.

Apapun, aksi terbaik dari Apek menjadi penyelamat buat Malaysia. Good marketing for him.

Kalah 2-0 ok laa kan. Lagipun kita bermain dengan 10 pemain. Izzaq Farris x main. Bersiar-siar di negara Samurai.....

Tuesday, 20 September 2011

Wallpaper | Nippon vs Malaysia

GOMO MALAYSIA GOMO
In Malaysia We Trust !

nak pau tu komen...

Trip Ke Johor....


Piala Malaysia, Piala Malaysia...

Kesibukan tugas membuatkan gua lupa jadual. Lupa segalanya. Lupa Piala Malaysia dah hampir ke fasa kalah mati.. Yeahhh...

Saing-saing ambo hok nok ke Johor tu, selamak blako deh. Ambo xdan nok gi. Ado tugasan untuk negara hari sabtu nih..mitok maknguh bbanyok !

Hok mano nok gi jugok tp x dok kenderaan tu bulih laa pakak naik mugo ni..ambo catar doss. muat ni rama2....



foto dilipak dari Putralipaks Velfire
12th Warriors

Monday, 12 September 2011

Jersi Baru QPR



Malaysian Airlines dan Air Asia melengkapkan perjanjian rakan penaja pasukan Queen Park Rangers untuk tempoh 2 tahun.

Cardiff dah papar nama MALAYSIA, QPR pun MALAYSIA...

gomo, gomo....

Persahabatan AUS-MAS Kompem !


Sah. Australia akan melayan kunjungan Malaysia pada 7 Oktober 2011 dalam perlawanan persahabatan antarabangsa.. kemon MALAYSIA.

Wednesday, 7 September 2011

PIALA MALAYSIA |SANDARKAN PADA KENANGAN 33



Untuk team 33 (opss, 32 baru) Piala Malaysia. Selamat Maju Jaya.

~lagu karaoke kegemaran K Devan dan anak-anak buah beliau =)

Misi Sandarkan Pada Kenangan...

tok soh rusim belako..Tahun ini hok puok kito !
OrenKecik punye.. wa punya xdak...

Piala Malaysia | Keputusan Perlawanan 1

ASTRO PIALA MALAYSIA 2011
PERLAWANAN 1
6 SEPTEMBER 2011

SABAH 0 - 0 PERAK
JOHOR 0 - 2 KEDAH
SIME DARBY 0 - 3 TERENGGANU
PKNS FC 1 - 2 N SEMBILAN
JOHOR FC 0 - 2 FELDA UNITED
T-TEAM FC 1 - 0 SELANGOR
PDRM 0 - 3 KUALA LUMPUR
SARAWAK 0 - 2 KELANTAN

Tuesday, 6 September 2011

Tony Fernandes Nak Tapau Beckham


3 minggu selepas menjadi rakyat Malaysia kedua memiliki kelab Inggeris, pakcik kayo, Tony Fernandes menyuarakan hajat beliau membawa pulang pemain kacak England, David Beckham ke tanah tumpah darahnya, menyarung jersi QPR. Harga bukan perkiraan, kehenseman Becks tu lagi penting katenye. Pencen nanti boleh keje pramugari Air Asia.

Semoga berjaya pakcik Tony. Aku menyokong penuh hasratmu itu~

Tuesday, 23 August 2011

Ramadhan | PESTABOLA MERDEKA

Salam penghujung Ramadhan buat semua pengunjung. Beberapa hari saja lagi tirai indah ini bakal dilabuhkan untuk memberi laluan kepada Sang Syawal menghiasi rona-rona kemenangan bagi seluruh umat Islam yang berjaya mengharungi Ramadhan Kareem ini dengan sempurna walaupun tidak semua mampu menyempurnakan kemuliaan Ramadhan itu.

Ehem,....Ramadhan tahun ini bakal menutup tirai bersama-sama bulan Ogos. BULAN LAPAN, tiada yang dapat diingati oleh seluruh warganegara Malaysia ini selain bulan bersejarah dimana pintu kebebasan dari belenggu penjajahan telah ditamatkan. Cengkaman dihapus sudah, jeritan keramat diteriakkan bersaksi mata telinga menangisi anugerah tidak ternilai harga bagi sebuah tamadun berdaulat.

Merdeka !!!!!!! Laungan keramat bertempik kegembiraan juga di tempat keramat. PADANG BOLA !


"THE INDEPENDENCE OF MALAYA HAS BEEN WON ON THE FOOTBALL PITCH OF THIS COUNTRY" -Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 1957.

Berbekal semangat padang bola, Tunku menganjurkan satu kejohanan yang diberi nama PESTABOLA MERDEKA sempena mengingati kemerdekaan negara, disamping merapatkan tali silaturrahim negara baru ini dengan negara-negara serantau. Memegang rekod sebagai kejohanan antarabangsa tertua Asia, Pestabola terus gah membina nama sehingga menjadi medan saingan antara negara-negara kuasa besar bolasepak Asia dan sesekali disertai pasukan Eropah.

54 tahun berlalu, angka kemerdekaan sudah meningkat.Meningkat bersama kematangan rakyatnya merencana masa hadapan yang lebih gemilang. 54 usia Piala Pestabola Merdeka, tapi tidaklah bermaksud edisi kejohanannya juga sudah menjangkau angka 54 ! Kali terakhir tahun 2008, bermakna sudah 3 tahun ia hilang.

Dimana silapnya, tidak ada langsung keseriusan pihak pemerintah bola untuk memartabatkan kejohanan ini. Terlalu berkiblatkan perlawanan pertunjukan mungkin. Pestabola Merdeka semakin hari sudah semakin dilupakan kewujudannya. Seolah-olah menunggu masa dihantar ke Arkib Negara sebagai satu bahan bersejarah masa kuno.

tiket ini sudah semakin usang

~MERINDUI PESTABOLA MERDEKA~

Friday, 19 August 2011

Tony Fernandes Pemilik Baru QPR FC



Salam Ramadhan ke-19. Meniti hari-hari terakhir bulan barakah, bulan 1001 bonus dari Pencipta.

Sah sudah. Bukan lagi khabar angin murahan. Pemilik Air Asia, pemilik Tune Group, pemilik Team Lotus F1 Racing kini menambah satu lagi aset gergasi beliau. Malam tadi selesai sudah urusan pengambilalihan kelab bolasepak Inggeris, Queen Park Rangers (QPR FC) bernilai 35M Euro. sumber

"saya mau Steven Robbat dan Mahali merumput disini..."


Pengambilan aset bernilai jutaan ringgit ini menyaksikan bisnes bolasepak Inggeris menambah bilangan pelabur dari Asia yang banyak memonopoli pasaran pelaburan bolasepak di United Kingdom. Tony juga menjadi rakyat Malaysia kedua memiliki kelab bolasepak Inggeris selepas Dato' Chan Tien Ghee yang memiliki Cardiff City. Namun kemenangan tetap di pihak Tony kerana kelabnya beraksi di Liga Perdana berbanding Cardiff yang masih gagal melonjakkan diri ke kelompok elit.

Sebelum ini, usahawan hebat Malaya ini sudah banyak kali dikaitkan dengan pembelian kelab Inggeris terutamanya kelab pujaan beliau iaitu West Ham United, namun gagal dalam cubaan terdahulu.

Harapnya, pemilikan terbaharu ini bukan saja memberi pulangan kepada Tony malah turut memberi sumbangan berharga buat pembangunan bolasepak tanah air kita yang terchenta ini. Bukan susah pun, 3 tahun lepas ketika Taksin Sinawatra memilik Manchester City, beliau turut membawa bersama 3 pemuda Siam untuk bersama di kelab tersebut. Tony, anak-anak rimau kini sedang menanti panggilanmu...

Jalan sudah terbuka buat anak muda Malaysia. Nak seribu daya, taknak sudah. Assalamualaikum....

~Cintaku sudah lama hilang di Liga Inggeris~
(mungkin ia kembali)

Thursday, 18 August 2011

Ramadhan di Latic | Wan Zack Pula Jadi Sasaran


Salam Ramadhan ke 18. Lagi 2 hari berakhir pula fasa ke 2 Ramadhan. Menuju ke fasa ke3 -Pembebasan dari api neraka. Salam ibadah dan teruskan beramal.

Angin membawa khabar masih bertiup kencang. Selagi window transfer tak ditutup, hot rumours akan terus menayangkan skripnya. Cerita dari Alor Star ke Wigan milik Baddrol Bahtiar masih tidak dapat disohehkan lagi. Kontek Badd sendiri pun dia habaq x dapat apa-apa offer secara rasmi. Offer ada tapi bukan hitam putihnya lagi. Tunggu seminggu lagi katanya.


Bayu dari Latics terus menghembus udara ceria buat kem Harimau Malaya. Kali ini, anak rimau yang paling garang, Wan Zack Haikal pula ditawar menjalani ujian pemilihan bersama kelab Wigan Athletics. Serius benor nampaknya The Latic ni mahu memiliki pemain Malaya. Ini sumber ceritanya.. SINIIII !

Wan Zack seorang pemain yang mempunyai kelas kualiti tersendiri. Walau bertubuh kecil, beliau boleh dikatakan nadi gerakan pantas Harimau Muda. Kiri kanan, itulah kekuatan Harimau Muda, sampai terkencing-kencing Singa London Celsi kat Bukit Jalil hari tu. Nasib baik ada pengadil kan..

Seperti yang aku bebelkan sebelum ni, keseriusan Kelab Inggeris mendapatkan pemain Malaysia ada hubung kait dengan bisnes. Terbaharu, taiko bisnes terfemes Malaya, Datuk Sri Tony Fernandes dikaitkan dengan pembelian saham terbesar kelab Queen Park Rangers (QPR). Kalu kompem, tambah sorang lagi. Kat sana dah ada Dato' Chan Tien Ghee. Ringgit Malaysia laku maa kat UK..


Tipu? Alo, wa punya cerita bersumber maa.. SINI pulak !
Berita panas lagi tu. Beberapa jam yang lalu.

~Cinta Wan Zack menanti di gelanggang Olimpik 2012~
~Cinta Tony masih Everyone Can Fly ~

Wednesday, 17 August 2011

Ramadhan | aku, dia dan cerita

ENTRI BERTARAF DIARI...

HAPPY BIRTHDAY TO ME...

ENTRI BERTARAF DIARI INI ADALAH SEBAGAI UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA peminat nombor 1 Sangkunang, Ishaz Zafsh yang bersusah payah menggerakkan jejari runcing beliau menaip kata-kata ucapan kepada saya.. Thanks my Wirawati.

Ehem.. Lupa nak bagi salam. ASSALAMUALAIKUM dan SALAM 17 RAMADHAN.
17 Ramadhan bersamaan dengan 17 Ogos 2011. 17 Ogos 2011 - 17 Ogos 1986 [samadengan] 25.

25 TAHUN JUBLI PERAK
Wah, sambutan ulangtahun Jubli Perak tu. 25 Tahun. Bermakna sudah 24 tahun berlalu aku diberi peluang menyedut O2 dan menghembus CO2 di alam yang terbentang luas ini. Alhamdulillah... Sesungguhnya perjalanan ini sungguh panjang. Dan Engkau telah dan akan mengatur sebaiknya untukku. Kerana Engkau Maha Mengetahui segalanya.

25 TAHUN DIA
Detik 25, 2011 ini adalah saat terindah dalam hidup. Aku dihatinya dia dihatiku. Semoga Allah satukan kami dalam ikatan kekal abadi. Biar masa mencemburui aku kan terus menanti.

25 TAHUN SAHABAT
Alhamdulillah, sepanjang diberi ruang berjalan diatas bumi ini, Allah mengurniakanku ramai kawan, ramai kenalan, ramai sahabat dan ramai saudara. Berjalan, melihat dan mentafsir... Ramai orang aku kenali. Ijazah terbaik datangnya dari jalanan. Ya, sepanjang perjalanan jauh, ia banyak mendewasakan aku. Mematangkan aku dalam setiap pergaulan, dalam setiap persahabatan.

Alhamdulillah, syukur padaMu. Kerana sahabat hidup aku di tahun 2011 ini banyak dipermudahkan. Syukur pada Mu ya Allah kerana menghadirkan aku sahabat seperti mereka.
Aku di rumah yang selesa tika ini kerana sahabat. Aku memandu kenderaan besar dengan harga yang murah juga kerana sahabat. Aku mampu menambah pendapatan sampingan lain juga kerana Sahabat. Allah berkatilah hidup mereka..

25 TAHUN MAMA
Sepanjang-panjang tahun aku lalui. Tingkat demi tingkat aku lepasi, tahun 2011 adalah tahun yang paling bermakna dalam hidupku dan kedua orang tuaku. Permulaan sebuah kehidupan bermulanya di sini. Tahun 2011 menghadirkan nikmat yang tidak terhingga kepada ku. Tahun 2011, air mata Mama mengalir menyaksikan aku menggenggam segulung ijazah. Sudah lama pipi ini tak dikucup Mama, hari itu penantian itu hadir. Kata Mama, "Im proud to be ur Mama"... "thanks Mama. This is for u. My ijazah is yours, my job is yours, my salary is yours, and everything i did is yours.." (dalam bahase melayu kelate weh, aku x cakap inggeris ngan mama. Mau kene pelempang).

Lama aku menanti saat ini. Saat berkerjaya kerana inilah masanya aku membalas semua jasa orang tua 24 tahun yang lepas. Walau aku sedar duit yg aku sesen pun tidak mampu membalas berjuta jasa dan pengorbanan mama dan abah.

Sedetik sebelum berbuka, satu mesej diterima,
"Salam Abe Ngoh. Selamat Hari Lahir. Besa doh anok ma ni. Ma raso baru jah kmarin Ma dukung Abe Ngoh. Happy Birthday Ngoh. Semoga jad anak yg soleh. dan semoga peningkatan umor ni disusuli bersama kematangan. Selamat menempuh dunio yang lebih mencabar"

Saat membaca mesej, aku terkenangkan detik 24 tahun yang lalu. Mama bertarung nyawa melahirkan aku ke dunia. Betapa azabnya tidaklah kumengerti. Tanpa kelengkapan canggih, tanpa fasilitas seperti bayi-bayi hari ini, tanpa bidan yang tak sempat tiba, hanya bertemankan Abah. Tabik untuk Mama. Mama sungguh hebat.

Menghirup nafas segar buat kali pertama, Syafiq diberi nama. Bermaksud 'Yang disayangi'.. Aku ingin terus disayangi. Terima kasih Mama. Kerana asuhan Mama aku berdiri hari ini, kerana suapan Mama badanku sihat cergas, kerana didikan Mama aku berjaya hari ini, kerana rotan Mama aku tau menyembah Pencipta, kerana minat Mama, turunnya jiwa Bolasepak dalam diri ini. Maaf kerana tak dapat jadi pemain bolasepak negara. Biar Abe Long sorang je. Angah, ikut didikan Abah. Jadi pendidik bangsa...

Ya Allah Ya Tuhanku, sihatkanlah tubuh badan Mama. Sembuhkanlah penyakit yang dideritai Mama. Permudahkan setiap urusan perubatan Mama. Aku sayang MAMA.

Birthday tahun ini, aku tak nak hadiah dari Mama. Biar aku yang beri hadiah untuk Mama. Mamaku sayang. I LOVE U...
~Cintaku tertinggal di dalam hati Mama & Abah~