Monday, 9 February 2015

Mana Penaja Liga Malaysia 2015?

Liga Malaysia 2015 sudahpun membuka tirai dengan perlawanan 6 pertama dilangsungkan termasuk perlawanan Sumbangsih. Tahniah kepada Johor Darul Takzim FC yang menjulang Piala Sultan Ahmad Shah. Persiapan Liga Malaysia 2015 nampak menarik dengan hampir semua pasukan melakukan perbelanjaan besar-besaran membawa nama-nama besar untuk memeriahkan Liga tahun ini. Liga Super dan Liga Perdana sama hebatnya dari segi persiapan. Tidak kurang juga dengan pasukan-pasukan dari Divisyen 3 ataupun Liga FAM, turut sama meriah dengan kehadiran beberapa pasukan baharu 'masa depan' seperti Real Mulia FC dan Air Asia FC.

Walaubagaimanapun, kerancakan awal saingan liga tahun ini nampak sedikit terencat dengan kekurangan yang timbul pada perlawanan pertama. Aspek penajaan adalah satu perkara yang jelas dapat dilihat oleh semua pencinta bola Malaysia. Boleh dikatakan agak 'rare' dan janggal, liga bernilai jutaan ringgit milik FAM ini tidak bersedia dari segi penajaan. Bahagian tepi padang stadium sepi dengan kehadiran papan penaja. Langsung tiada, membawa maksud Liga Malaysia 2015 masih belum mempunyai penaja susulan berakhirnya kontrak tajaan ASTRO 2011-2014. 

Nampak sangat FAM tidak bersedia dalam tempoh yang ada sedangkan mereka sendiri pun tahu yang kontrak Astro bakal berakhir dan sepatutnya pihak FAM buat kerja lebih untuk menguruskan hal ehwal penajaan ini. Untuk rekod, penajaan jutaan ringgit dari ASTRO sebelum ini adalah hasil usaha Tan Sri Annuar Musa pada tahun 2010 yang ketika itu beliau memegang jawatan Timbalan Presiden FAM yang bertanggungjawab menguruskan penajaan. Sekarang siapa yang urus? Entah lerr.. Yang pastinya orang-orang FAM lebih sibuk mendenda orang dari buat kerja untuk kemajuan bolasepak Malaysia.

Liga profesional yang tiada 'ad board' penaja adalah sama taraf dengan liga DUn dan liga piala kambing di kampung-kampung.


No comments: