Sunday, 2 November 2008

BUDAK KELANTAN


Analisis Filem:
filem berkisarkan kehidupan remaja-remaja kelantan sekitar 90-an yg terkenal dengan 'gedebe' dan merupakan 'oghe mmegey kawase pasar seni'.
mengisahkan jaha, pemuda yg menghabiskan zaman persekolahan di sekolah henry gurney selepas kejadian bunuh di kelantan. kehidupan selepas zaman henry gurney kemudiannya dihabiskan di kuala lumpur dan disini bermulanya kehidupan x bermoral jaha yg terlibat dengan kegiatan perdagangan ubat batuk, pil kuda, gangsterisme dan menjual perempuan bersama rakan2, Bokbong, Jemey...
suatu hari jaha dipertemukan dengan kawan baik masa kecik iaitu Buchek, pemuda beriman yg baru menamatkan pengajian di universiti malaya. disini kegiatan jaha mula diketahui buchek. buchek yg 'terjun ke kandang harimau' cuba untuk bergaul dengan jaha dengan niat untuk membawa jaha kembali ke pangkal jalan.
konflik timbul apabila jaha sanggup untuk melepaskan aweknya, che nor untuk jaha sebagai satu jalan untuk menyelamatkan jaha dari dunia dosa yg di harunginya seharian...

cerita dia ada sedikit persamaan dengan konsep cerita Anak Halal..
pakat2 tengok je laa. nanti x best cerita semua
bukan orang kelantan jangan risau, subtitle disediakan =)

10 comments:

Suhaimi Abd Wahid said...

huh wargh pert dah nk dkt2 exam still ada masa nk blog hopping huhu free ek ko huhu btw good luck exam :p

p/s: citer psl or kelantan..huhu nk jgk citer psl org johor huhu

Sapixx said...

hehe, bosan petang semalam.
tu yg keluar gi tgk cite budak kelantan ni..
tenkiu.. wish me luck!

Sharizan Bin Zakaria said...

sapik memang ada masa pun.
hahahaha

AzRiQ [AiMaN] AzMaN said...

haha..nasib baek ade subtitle..kalo tak,ako kene bawak ko tgk skali la pert...

syaza said...

ooo..cepak mu..
g kelih doh..
aku terigin nok tgk, tp gak xahu nok cr mano..
tok tubik lg kot kot tenet nih..
tp gak mace2 doh aku dgr oghe duk komen pasa crito nih..
hoho..
gapo2 pun, gud luck pert deh~ ^^

p/s:keno translate dop? =p

Anonymous said...

apa filem camnih?
x berkualiti.
mengagung-agungkan keganasan.
amerika laa...
x patut

Anonymous said...

x amareka la haha

ape barang bai..

idup negeri2 melayu bersekutu haha

kuala lumpur bukan new york..

tak perlu ada penguasaan kawasan berdasarkan clan atau negeri

lain ah amerika ada ada kawasan utk italian, utk irish mob, nigger, chinese + SEA thug, west coast la...

in malaysia we live happily

i love malaysia

kudabesi

SangKunang said...

syato syaza...
mu nok tgk ko?
mu gi laa cari dvd dio kat pasar male plymouth tu.
ado laa jual situ nyo...
abe jual dvd dekat nge gerai air nyo.
haha

syaza said...

eh eh eh sapix nih..
wak lucu plop doh~

ho lah..aku g cr d pasar male plymouth ni..dekak abe jua air nyo dop??

ho, aku g cr..

mardotti zaaba said...

perghh. ad plak ek cite ore klate. hebat2. nnti aku nak buat cite aku budak jerantut