Tuesday, 11 November 2008

Pulanglah Titus James

oleh: sangkunang
11 november 08

Bermula 5 disember ini, pasukan bolasepak malaysia akan turun padang lagi beraksi dalam piala suzuki/aff di bangkok thailand dalam misi mengembalikan kegemilangan bolasepak malaysia yg agak kelam 3 4 tahun kebelakangan ni.
sangkunang perhatikan, persiapan dan persediaan malaysia untuk misi aff kali ini lebih mantap berbanding edisi-edisi sebelumnya yang dikenali dengan nama piala tiger dan piala aff...
jika sebelum ini, persiapan malaysia hanya ala kadar dengan menentang pasukan kelab2 dalam negara dan pemilihan pemain seringkali dilakukan secara last minit. tetapi kali ini, jurulatih B. Satianathan sudah bermula awal. pasukan negara sudah mula dikumpulkan keserasian dan kefahaman dalam kempen pestabola merdeka baru-baru ini, grand royal di myanmar yg akan bermula esok dan beberapa siri perlawanan persahabatan termasuk menentang hong kong dan singapura sebelum sepak mula piala suzuki.
persediaan malaysia juga mendapat berita positif dari perancis yg mana anak malaysia yg berpangkalan di sana, titus james palani sudah menyatakan persetujuan untuk kembali ke malaysia menyarung jersi keramat kunig hitam. cuma, titus berdepan dengan beberapa masalah untuk pulang ke malaysia. melalui e-mail yg dikirim oleh orang kuat harimaumalaya.com, titus menjelaskan masalah yang dihadapi sekarang yg seringkali membantutkan keinginannya untuk pulang sepertimana yg berlaku ketika perlawanan malaysia-chelsea dan juga pestabola merdeka tempoh hari.
titus menjelaskan yang dia sekarang sedang memohon status PR di perancis memandangkan dia sudah berada di sana hampir10 tahun. PR dipohon bertujuan untuk memudahkan lagi pergerakan karier bolasepak titus disana untuk menghapuskan status dirinya sebagai pemain import.
berbalik kepada permasalahan yang sedang dihadapi, titus menjelaskan bahawa undang-undang negara perancis menetapkan sesiapa yang sedang memohon status PR dan masih belum mendapat pengesahan, tidak dibenarkan keluar dari negara tersebut. mana-mana pemohon yg melanggar peraturan itu mungkin menghadapi kesukaran dalam proses pengesahan PR nya. peraturan ini dibuat oleh perancis memandangkan negara itu mempunyai ramai rakyat asing yg bermastautin di sana.
dalam email juga titus memberitahu yg dia akan mencuba sedaya upaya menyelesaikan masalah itu dengan membuat permohonan dan jika semuanya berjalan lancar, titus dijangka pulang sebelum bermulanya piala suzuki.
besarlah harapan peminat malaysia untuk melihat kelibat titus james di piala suzuki nanti. walaupun, sejauh mana kehebatannya tidaklah diketahui, namun setidak2nya ia boleh menjadi satu perang saraf kepada pasukan2 lawan dan sekaligus juga mampu menaikkan semangat pemain-pemain malaysia yg lain untuk untuk berjuang dengan 'french style'.....

MALAYSIA BOLEH !

5 comments:

kudabesi said...

huhu..

pulanglah titus..

rakyat malaysia memerlukan sentuhan star haha

walaupun negara x tanggung ko pergi tp apa salahnya wat baik sesekali

n sekolah la salle brickfields sentiasa meng alukan kehadiran player ni utk inspire murid2 dorang

Suhaimi Abd Wahid said...

herm.. dia nk blik tp nk jd PR kat France ek?? ermm isu warga Masia nie huh nnt ada kang dia jd warganegara trus huh biasalah tue :(

SangKunang said...

suhaimi..
PR yg dia mintak tu bukan untuk jadi warganegara. tp untuk kemudahan dan masa depan karier bolasepak dia..

skrg status dia pemain asing @ import. setiap kelab kat perancis atau mana2 negara pun ada kuota, atau had untuk pemain import.

so, bagi titus dengan status pemain import, agak susah baginya untuk bersaing merebut tempat dalam kelab2 utama kerana mereka mestilah mahu yg terbaik untuk mengisi kuota import yg terhad (kebanyakkan kuota 3-5 shj)...

jadi dengan status PR, dia dah jadi sebahagian dari rakyat france. jadi peluang untuk beraksi dengan kelab2 utama lebih luas tanpa perlu melalui saingan sebagai pemain import...

sekian

pokjak said...

huhuhuhu baik mtak cristiano ronaldo jd warga Mas nih.. lg power...

aje said...

titus james ari 2 dah balik dah unk selection mewakili mas under 23 bgi menghadapi cabaran piala ape ntah,,ambo dah lupa dah..n coach malaysia k rajagopal tidak menyenaraikan titus dealam skuad negara....maknanya rajagopal tak pilih titus unk mewakili negara ketika itu...zaquan,idlan talaha,n fakri shakrani, lgi star kot dri titus...