Sunday, 17 May 2009

SALAM PENDIDIK - HARI GURU

umum mengetahui bahawa 16 mei setiap tahun merupakan hari guru, namun masih ramai termasuk warga pendidik sendiri yang tidak mengetahui kenapa 16 mei dipilih sebagai hari guru. adakah ianya kerana bulan mei merupakan bulan profesyen yang seawal 1 mei kerajaan mengiktiraf golongan pekerja melalui hari buruh? ditambah lagi dengan hari jururawat dan sebagainya?
tidak..
Tarikh 16 Mei sbenarnya dipilih sebagai Hari Guru kerana pada tarikh yang sama dalam tahun yang sama 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council ) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report Of The Education Commitee ) sebagai dasar pelajaran negara kita. Dokumen tersebut dikenali sebagai Laporan Razak, telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan sepertimana yang wujud pada hari ini.
berikut merupakan objektif kenapa Hari Guru disambut;
  • Menitikberatkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
  • Menarik perhatian ibu bapa , murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
  • Memupuk semangat perpaduan ikhtisas dan muhibbah di antara guru.
  • Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
  • Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar, persidangan, melanjutkan pelajaran dan sebagainya.
  • Menilai secara objektif perana guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu lebih berkesan.
selamat hari guru sangkunang ucapkan kepada semua guru, bekas guru dan bakal guru di seluruh pelusuk bumi bertuah malaysia.ucapan teristimewa buat abah sangkunang yg juga seorang pendidik dan juga ibu sangkunang-walaupon bukan seorang guru tetapi tetap ku anggap guru kerana beliaulah insan bertanggungjawab dan berjasa mengajar segala-galanya semenjakku muncul di dunia ini....

3 comments:

Anonymous said...

ingatkn sebab aku lahir sblm tu

Suhaimi Abd Wahid said...

huhhuh Happy T's Day...

SangKunang said...

hehe, warid...
boleh jugak. happy warid's day