Wednesday, 30 November 2011

Entri Gua Bangang

wa gugel imej dengan katakunci bangang, kelua yang ini

Seminggu ni satu perkataan yang amat popular iaitu kepalabana edisi khas sebuah portal bolasepak rasmi dunia. Ceh.. Habis semua orang dikepalabanakan. Dari pemain, pengurusan sampai ke penyokong... Semuanya dah bertaraf kepalabana..

Jadah ape kepalabana ni sebenanya? Suke-suke je kan..

Pertama kali gua dikepalabanakan sebenanya bukanlah bermula sejak kekalahan sadis Malaysia di tangan Bahrain aritu. Istilah kepalabana bukan juga Lucius yang kenalkan. Gua dikepalabanakan pertama kalinya pada tahun 2005 iaitu pada hari pertama aku masuk ke sebuah pusat pengajian tinggi. Senior masa duk jerit perkataan bangang tu berulang kali sambil buat muka bengis. Bengis yang amat. Bangang secara serius gua masa tu. Sama bangang dengan Fakri Saraani yang dicop oleh sesetegah pihak sebagai bangang abadi.

Merujuk kepada entri yang membangangkan ultras kerana mengibar mafla sampai abis game dan memberi tepukan gemuruh sebagai tanda false impression kepada pasukan olimpik negara yang ditewaskan secara bangang oleh Bahrain, memang susah nak membangangkan balik penulis tersohor tu.

Maklumlah, brader Lucius Maximus tu lagi hebat dari gua. Sapa laa gua nak dibandingkan dengan beliau. Beliau terlebih dahulu makan bola sebelum gua. Beliau juga dah idup bertahun-tahun dalam zaman pemerintahan Sultan Bola, berbanding gua yang muncul kat dunia bola ni pun setelah Tengku Bola menyertai badan persaTUAN bola negara pingat emas sukan sea 2011 ni.

Lucius jugak ada buku. Gua tak ade. Kalo wa tulis pun kompemnye tak laku. Pihak Rasta Cafe pun tak sudi nak terima gua buat pelancaran dan promosi sambil menyediakan keropok lekor, nugget dan air sirap percuma kepada pengunjung. Dah gua minat dia. Gua ada buku dia. Gua salam ngan dia, hampir cium tangan. Dia menurunkan tandatangan sambil senyum ikhlas kat gua tanda persaudaraan blogger bolasepak. Gua dah frame buku dia tanda kenangan. Bukan buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia je. Buku-buku lain pun gua simpan, tanda sayangnya gua kepada beliau.

Berbalik kepada isu bangang minggu ini. Brader tu maki ultras gua paham. Sebab sesetengah budak ultras melabel penonton yang ke stadium tak patriotik kerana keluar awal dari stadium kerana kecewa dengan Ong Kim Swee yang tidak memasukkan Fakri sebagai pemain utama mahupun gantian. Gua paham, gua paham..

Tapi kan, bukankah perlawanan bolasepak itu sama situasinya dengan perang. Perang belom tamat bro. Kalau belom tamat kenapa kita dah berhenti berjuang? Masa 90 minit bro. Walaupon masa dah menuju minit ke 89, masa belom abis bro. Belom abis. Seminit berbaki apa-apa boleh berlaku. Mungkin dengan sorakan kalian, Harimau Malaya mampu menjaringkan lagi 2 gol. Siapa tahu kan. Jadi, buat semua penyokong, sokonglah sampai pengadil meniup wisel penamat. Barulah sah, menang ke seri ke kalah ke. Dah rasmi keputusan, barulah korang pun buat keputusan sendiri. Nak tepuk tangan ke, nak menangis ke, nak mengangkat jari tengah ke, nak mengkepalabanakan pemain itu ini ke.

Jadi, salah ke budak-budak ultras yang digelar robot bangang berkuasa bateri 90 minit tu buat? Kemon laa...bagi laa can kat budak-budak yang semangat kental tu.

Sorang lagi rakan penulis dalam blog rasmi dunia tu menambah cerita. Entri terbaru lagi kasar bunyinya. Logo ultras malaya pun dah diubah. Gamba apa gua tak pas
ti. Gua ni naif. Katanya, ultras tak diperlukan dalam bolasepak. Bunyi-bunyian dari ultras pun katanya tak memberi apa-apa efek pada permainan dalam padang. Aukk...

Gua tak hebat pasal sejarah. Tapi gua dengar ada orang cerita, zaman-zaman dulu kala, masa perang soldadu-soldadu perang bawak panji-panji besar tau. Kalo Dinasti China pulak, perang diorang diiringi oleh paluang gendang gergasi. Untuk apa tah. Orang cerita laa. Menatang tu untuk bagi semangat kat solja-solja yang sedang berjuang.

Jadi apa yang budak-budak ultras tu buat gua rasa laa kan, untuk memberi semangat kepada pemain. Bunyi bunyian (abaikan bunyi vuvuzela bangang tu), giant flag smua bagai... Itu gua rasa emosi sebenar bolasepak. Bukannya bunyi bunyian "beger, beger, air, air" oleh penjaja-penjaja cekik darah dalam stadium. Bukannya juga kumat kamit mulut menggigit kuaci yang tak pernah mengenyangkan hatta makan 13 kilo sekalipun.

So,

BANGANGKAN GUA BALIK ANDAI ENTRI GUA BANGANG....


13 comments:

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

sabar bro...biasa la tu...yang penting u ultras da buat yang terbaik dalam membakar semangat juang pemain...^^

Lucius Maximus said...

Kahkahkah!

Lu ni bro, gua rasa macam nak kata ada masalah 'comprehension' tapi tak apa lah. Take it as we agree to disagree.

Terima kasih beli buku. Lain kali boleh jumpa lagi asalkan jangan buat kerja cium tangan sudah.

Keep up the good work.

Bidan Sepiah said...

Kahkahkahkah. Bangang sejati.
Dua dua bangang. Lucius bangang sejati, sangkunang bangang abadi.

semoga malaysia ke piala asia. kehkehkeh

kunang abadi said...

biasalah Lucy,

dah tersalah dia kata lu ada masalah comprehension. mana ada dia salah.

kah kah kah

Kepala Bangang said...

tiada yang bangang melainkan orang pahang yang bangang

SangKunang said...

Airil: haha, xde hal..tq. hehe=)

Lucius: Hallamakkkk.. Luci datang komen beb. Lakkkk, gua pulak yg ada masalah comprehension???
Xpelaa kan. Gua memang fail bab comprehension ni. kena belajar lebih sikit dari lu.

Bidan: Pehal? ni mesti konco luci ni.

kunang abadi: kehkehkeh.. mana ada dia salah kan...kannnn..

KB: lu racist laaa

Bidan Sepiah said...

lu tanya pehal pulak.da lu yg suh bangangkn lu kan.

sudahlaa kunang.Lucy dah insap dah tu.lu gi bahan pipiyapong pulak.dia yg banyak bahan anak2 buah lu..

kunang abadi said...

ko tgk entry terbaru dia..haritu salahkan ultras sbb persoalkan patriotik dorang balik awal ni..

aikk dah lain tone pulak ? haha

meor-name-depan-ku said...

Anggaplah teguran menandekan orang ambil berat dan Sayang. Tak kesahlah samade Ultras ke, Individu ke Kumpulan ke... Janji kite support team yang same. kan?

Sayang anak tangan-tangan kan... Sayang team Bola tegur-tegur dan sokong-sokongkan...

SangKunang said...

Bidansepiah :
hehe, ok laa..dah bersara sambut baby eh..

kunang Abadi:
wa lespek dia beb. hahaa...dewa bola

meor:
tol tu bro.. sume ada peranan dalam memajukan bolasepak kita. haha. x kire penyokong ke penonton ke pengkritik tegar ke.. hhaha

Anonymous said...

Luci dah masuk kafe sukan..lu bile?

isap bana sendiri said...

ni anon ni biasalah, malaysia baru menang tonomen baru terkinja2 nak bukak blog bola.

alteras meleis (bak kata mereka) ni dah lama di exposed dalam tv..tu pon ramai tak setuju..bila tak setuju dok sibuk tanya masuk tb ke dak?

bangang tahap apa ni?eh ke rumah lu takde tv?

SangKunang said...

haram...