Friday, 13 January 2012

BOLASEPAK ITU RODA


http://www.hmetro.com.my/articles/PSSImahuikutjejakFAM/ArticleDiberitakan bahawa organisasi caca merba sepak bola negara

jiran mahu mengikut jejak langkah PersaTUAN Bolasepak Malaysia dalam menyediakan skuad utama dan skuad pelapis masa depan dalam konteks kejayaan Harimau Muda di peringkat Asia Tenggara.

Wahh. Glemer FAM menerima pujian sebegitu rupa. Secara jujurnya, aku tumpang gembira jika mereka gembira dengan pujian dari seberang. Dan aku sebenarnya lebih gembira jika FAM tidak terus gembira dengan pujian. Seharusnya sekarang masa
merencana idea baru, visi baru, misi baru. Bukan takat mengungguli saingan Asia Tenggara, tapi sekarang adalah masa merencana masa depan bolasepak Malaysia untuk menerobos benteng Asia yang agak sukar untuk ditembusi seterusnya muncul sebagai kuasa utama Asia untuk menapak di pentas Piala Dunia satu hari nanti.

Ok, ini cuma angan-angan dari seorang rakyat marhaen. BUkan sang kapitalis di Kelana Jaya sana.

HIDUP IBARAT RODA


Ya, hidup ini ibarat putaran roda. Sekejap di atas, sekejap dibawah. Bolasepak Asia Tenggara juga sebenarnya sama kaedahnya macam roda. HAri ini dia diatas, esok belum tentu dia masih disana. Sejarah dan rekod sudah membuktikan perihal roda dan bolasepak Asia Tenggara.
Suatu ketika dahulu, Thailand gah memegang penguasaan empayar Asia bahagian Tenggara ni. BErtahan memegang piala AFF (dahulu Tiger Cup) untuk beberapa edisi dan kalungan pingat emas Sukan Sea tak lepas dari tengkuk pahlawan Siam. Beberapa ketika penguasaan bertukar, Indonesia muncul sebagai pencabar utama untuk membuktikan Thai tidak berkeseorangan di rantau ini.

Kiatusuk Senamuang. Lagenda Gajah Putih

Disusuli pula oleh Singapura yang pernah muncul Juara AFF seiring dengan kemunculan makhluk pelik-pelik yang bermain bersama satu pasukan yang sebelumnya dilihat berkulit cerah bertubuh sederhana berpangkal nama Mohd, Noor, Shah misalnya. Umpama Barat-Afrika di rantau Asia, mereka sememangnya sukar digugat ketika itu.

Kemudian timbul pula gaya baru permainan Asia Tenggara yang dipamerkan oleh pahlawan komunis dari Vietcong. Cekal, pantas, dan ligat. Mencipta sejarah memecah penguasaan gergasi, mereka menempatkan diri mencatat nama sebagai antara pasukan yang pernah menjulang Piala AFF.

Setelah mereka mengukir sejarah, kini tiba giliran kita. Muncul gergasi baru Asia Tenggara. Sejarah tak perlu dinyatakan sebab kanak-kanak tadika di Kampung Tok Che Dol pun tahu yang Malaysia menang Piala AFF dan menang Emas Sukan Sea.

Persoalan 1: Di mana kedudukan pasukan-pasukan juara tersebut di peringkat ASIA/DUNIA.

Persoalan 2: Asia Tenggara memang roda. Thailand yang gah memimpin Asia Tenggara dahulu kala kini terjerumus ke zaman kegelapan. Tanyalah FAM, bagaimana azabnya berada dalam zaman kegelapan. Singapura juga sudah tergelincir. Awang import semakin lanjut usia. Perlukan rekrut baru.

Perihal PSSI ikut jejak langkah FAM> Selepas 3 tahun dan berjaya menang sukan sea, sila hantar Garuda Muda ke Liga Singapura. Atau main Piala Emas RAja-Raja di Malaysia.

3 comments:

saperakue said...

oh hoo Kiatisuk a.k.a "ZICO" asia satu ketika dahulu tu pernah jadi cover file zaman sekolah..

SangKunang said...

wat file siak.. haha.. zico ni ajin main nge perlis dulu.. import perlis lepah kembali dari liga english..

kemah kemim.. tp kemah lagi impot kito maso tu. woorawoot srimaka.

Anonymous said...

makin teruk sultan bola dan rakan rakan... pantang dikritik..