Thursday, 2 April 2009

Tahniah Dato' Pa


disaat negara kini sedang memberi tumpuan kepada proses peralihan kuasa antara Pak Lah dan Najib, sangkunang ingin mengambil sedikit kesempatan untuk seorang ahli politik yang sangkunang hormati.beliau bukan PM mahupun TPM. beliau hanya menteri pertanian dan industri asas tani, yg juga ahli parlimen jeli.rasanya masih belum terlewat untuk sangkunang mengalungkan setinggi2 tahniah dan syabas kepada beliau atas kejayaa mengungguli tempat pertama daripada 59 calon dalam perebutan untuk ahli Majlis Tertinggi UMNO baru2 ni dengan mendapat 2295 undi.
sebagai seorang anak jeli, tentunya sangkunang berkongsi kegembiraan ini bersama-sama penyokong kuat beliau yang lain memandangkan wajah jeli yang wujud hari ini adalah madah perjuangan beliau yang begitu kuat memperjuangkan kebajikan rakyat jeli dan berusaha keras membawa jeli keluar dari zon yang dikatakan daerah di kelantan yang paling mundur satu ketika dulu.
kejayaan datuk pa sudah dijangkakan dari awal sebenarnya. dengan imej orang kampung, beliau sangat mudah didekati rakyat dan perwatakan beliau ini bukan sahaja disukai kawan malah dikagumi lawan. masakan tidak, ketika seluruh kawasan di negeri kelantan dikuasai PAS, tetapi di jeli perwatakan dan jasa beliau masih cukup kuat di hati rakyat jeli untuk menidakkan hasrat PAS menguasai jeli.
masih kuingat, ketika zaman budak2 dulu, datuk pa selalu masuk kampung dan tugasnya meronda kampung berjumpa orang ramai. bukan berkereta, tapi meronda dengan membonceng motosikal penduduk yang dijumpainya ketika sampai. dan amalannya itu masih diteruskan sehingga hari ini walaupun beliau sudah pun menjadi seorang menteri.
semoga datuk pa terus berjuang menabur khidmat bakti untuk rakyat jeli khasnya, serta kelantan dan juga negara malaysia amnya. insyaAllah... bersama masyarakat orang asli jeli

berkopiah, berkain pelikat melawat rakyat

membonceng motosikal

2 comments:

pokjak said...

comel kawe tgk datuk pa demo pakai piah :)

smart hahaha

SangKunang said...

dio meme comel.
comel peribadi,
comel akhlak